Nagyvilág

Alacsony részvétel a francia regionális választásokon

A választásra jogosult francia állampolgárok alig 16 százaléka járult vasárnap délig az urnákhoz a regionális választások első fordulójában.

Egyes elemzők szerint , Nicolas Sarkozy államfő és a jobbközép kormánypártnak árthat az alacsony részvétel.

Hat évvel ezelőtt a délelőtti órákban a szavazók 19 százaléka adta le voksát. Elemzők szerint a távolmaradás a baloldali ellenzéket segítheti, amely akár mind a 26 régiót irányító tanácsban megszerezheti a többséget.

A 64 ezer szavazóhelyiség túlnyomó többsége este hatkor zár, a nagyobb régiókban 19 óráig, a Párizs központú Ile-de-France régióban 20 óráig adhatják le szavazatukat a választópolgárok.

Franciaországban hatévenként, kétfordulós listás szavazáson választják meg a regionális tanácsok 1829 tagját: 1671-et a 22 európai és 158-at a négy tengerentúli régióban.

A francia régiók szerepe nem hasonlítható a németországi helyzethez, de a 2012-es elnökválasztás előtti utolsó országos jellegű szavazás jelentőségét az mutatja, hogy az államfő kérésére a kormánytagok több mint fele megméreti magát az kormánypárti listákon.

“Ne hallgassanak azokra, akik azt mondják, hogy a meccs már eldőlt. Ne higgyenek azoknak, akik összekeverik a felméréseket a szavazással” – így buzdította vasárnap délelőtt Francois Fillon kormányfő honfitársait a szavazáson való részvételre, miután maga is leadta voksát a nyugat-franciaországi Solesmes-ben.

Az utolsó közvélemény-kutatások ugyanis pénteken a kormánypárt egyértelmű vereségét jelezték előre. Az első fordulóban az előrejelzések szerint a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) és a Szocialista Párt (PS) is a szavazatok megközelítőleg 30 százalékát szerezheti meg, de a legnagyobb ellenzéki párt 1-2 százalékkal meg is előzheti a kormánypártot.

A baloldal nem titkolt célja elhódítani Korzikát és Elzászt is a jobboldaltól, és megtartani hatalmát abban a 24 régióban, amelyet az előző, 2004-es választások óta irányít.

Szakértők szerint erre lehet is esélyük, mert a várhatóan 8-9 százalékon végző szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) és az öt százalék körül várt centristák bázisán kívül a jobboldalnak nem marad tartaléka a március 21-i második fordulóra. A szocialisták viszont maguk mögött tudhatják majd a kommunisták és a radikális baloldal mellett a Zöldeket is. Ez utóbbi párt Daniel Cohn-Bendit vezetésével a tavalyi európai parlamenti választásokhoz hasonlóan ismét jelentősen előretörhet, és akár 15 százalékot is kaphat.

A baloldal az előző regionális választásokon aratott győzelme óta eltelt hat évben képtelen volt újabb választást nyerni. A mostani várható eredményét is elsősorban nem ellenzéki győzelemként, hanem a kormánypolitika elleni tiltakozó szavazatként értékelte már előre a francia sajtó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik