Nagyvilág

Nő a feszültség az iraki választásokon

Újraszámolást kért az Iraki Választási Bizottságtól Núri al-Maliki Jogállam Koalíciója, miután a pártszövetség a legfrissebb eredmények szerint elvesztette első helyét a választásokon.

Jelenleg úgy tűnik, Ijád Alláwi, volt miniszterelnök pártja, az Irakijja aratott győzelmet – írja a Kitekintő.hu külpolitikai hírportál.

A legfrissebb eredményeket kedden hozták nyilvánosságra, amely azt mutatta, hogy a voksok 80 százalékának összeszámlálása után az Irakijja minimális előnnyel ugyan, de átvette a vezetést a Jogállam Koalíciótól. A reakcióra nem kellett sokat várni: Ali al-Adeeb, a pártszövetség szóvivője csalással vádolta a Választási Bizottságot, és azt állította, hogy manipulálták a névlistákat, mielőtt azokat kiküldték volna a szavazókörökbe.

Az al-Dzsazíra úgy látja, ettől függetlenül még egyáltalán nem biztos, hogy a Jogállam Koalíció elveszti a választásokat, hiszen jelen pillanatban nyerésre állnak a legfontosabb tartományban, Bagdadban, amely azt jelenti, hogy a törvényhozás egyötödét adó fővárosban Alláwinak nem sikerült csökkentenie Maliki népszerűségét.

A mostani tiltakozás, illetve egy nagyon szoros eredmény komoly veszélyekkel járhat Irakban, ahol már most megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a következő kormány összetételéről. Amennyiben az egyeztetések elhúzódnak, az a közel-keleti ország gazdasági és belpolitikai helyzetét egyaránt megnehezíti, és számítani kell további terrorista merényletekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik