Nagyvilág

Ismét felvetődött a cölibátus eltörlésének gondolata

A Vatikán nem ismeri el, hogy belső viták folynának a papi nőtlenségről.

A La Reppublica című római újság szerint azonban a Szentszék több évtizedes távlatban mégis eltörölni gondolja a cölibátust.

A lap értesülése szerint az egyházi kongregáció néhány tagja, Claudio Hummes bíboros vezetésével titokban azon munkálkodik, hogy előkészítse az odáig vezető utat.

Mindennek különleges jelentőséget adnak a németországi és osztrák katolikus iskolákat évtizedeken át érintő, de csak a közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések, amelyeket a közvélemény részben a cölibátus következményének tart.

A pápa teljes körű, visszamenőleges vizsgálatot és nyilvánosságot ígér a pedofil-botrányok ügyében.

“A Szentszék megfontolás tárgyává tette a papi nőtlenség eltörlését. Ez igazi forradalomnak bizonyulhat, amely a katolikusokat a protestánsokhoz közelítheti, akiknél a lelkészeknek családjuk lehet. (…) A magot, úgy tűnik, már elvetették” – írja a La Repubblica.

Az újság emlékeztet: Hummes bíboros 2006-ban Rómában egyszer már kijelentette, hogy “a cölibátus nem dogma”, bár azóta nem tért vissza erre a kérdésre, sőt, egy római szemináriumon a papi nőtlenséget már “az Úr ajándékának” nevezte, amelyet meg kell érteni.

Mivel a cölibátus csupán egyházjogi kérdés, elvben megszüntethető. A római katolikus egyház azonban teológiai és történelmi okból ragaszkodik hozzá. A XIX. századtól kezdve a cölibátus bírálata fokozatosan felerősödött, a II. Vatikáni Zsinattól (1962-1965) fogva pedig az egyházon belül is fellángolt a vita a kötelező nőtlenség problémájáról. A zsinat óta nős férfiak is fölszentelhetők diakónussá (szerpappá).

XVI. Benedek pápa pénteken megerősítette a papi cölibátus “szent” jellegét. “Krisztus hűsége, a pap hűsége”- mondta az egyházfő, majd hozzátette: a papszenteléshez megkövetelt “szent cölibátus” a latin egyházban karizma, amelyet a keleti egyházakban is nagyra értékelnek.

Alois Kothgasser salzburgi érsek ellenben, akinek hazájában az utóbbi napokban szintén fény derült katolikus iskolákban diákokkal szemben korábban elkövetett szexuális visszaélésekre, az ORF rádióban úgy vélte, el kell gondolkodni a papi cölibátus kötelmének reformján.

“Az idők megváltoztak, s vele a társadalom is. Ezért az egyháznak föl kell tennie a kérdést, vajon fenntartható-e ez az életmód, vagy esetleg változtatni kell rajta” – fogalmazott az osztrák érsek, majd kijelentette: szégyenkezik a katolikus egyház nevében azok miatt a papok miatt, akik gyerekek megrontásával fájdalmat okoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik