Nagyvilág

Die Presse: Észak-Koreára emlékeztet a szlovák hazafiassági törvény

Phenjan a Duna mentén címmel közölt kommentárt a Die Presse című osztrák napilap a szlovák hazafiassági törvényről, a sztálinista Észak-Koreára utalva.

Törvényben rendelte el a hazaszeretet Szlovákia az állampolgárai számára – írta a konzervatív lap. Vajon ezután a politikusok törvényben elrendelt szeretete következik majd? – tette fel a kérdést.

“A görcsös nosztalgiázóknak, a nacionalista paranoiásoknak és a gátlásos kispolgároknak ebben a furcsa közép-európai világában a szlovákok számítanak a leginkább komplexusokkal megvertnek” – vélekedett a szerző.

Hogyan juthat valakinek ilyen ötlet az eszébe? Talán az a benyomása Robert Fico baloldali-nacionalista kormányának, hogy az állampolgárok nem elég hazafiasak, és ezért kényszeríteni kell őket a hazaszeretetre? Ezután majd olyan törvény következik, amely arra kényszeríti a szlovák népet, hogy politikusait – mindenekelőtt Fico miniszterelnököt és Jan Slotát, a nacionalisták vezetőjét – szeresse és hódoljon előttük? Talán olyan viszonyok alakulnak ki a Duna mentén, mint Észak-Koreában, ahol az egész hatalmi berendezkedés a vezér, a rendszer és a haza iránti szeretetre épül? – kérdezte a jegyzet szerzője.

A hazafiassági törvény ellen eközben számos szlovák iskola tiltakozik: Besztercebánya 14 általános iskolájának igazgatói csütörtöki találkozójukon megegyeztek, hogy a törvény felesleges, és ezért fel akarják szólítani Ivan Gasparovic államfőt, hogy a jogszabályt ne írja alá. A Sme című liberális szlovák lap pénteken azt írta, hogy a diákok a Facebook közösségi portálon szervezkednek, s március 10-ére tüntetést szerveznek Pozsonyba az elnöki palota elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik