Nagyvilág

Közel-Kelet: A tárgyalások folytatását akarja Washington

Az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja a hét végén az izraeli-palesztin béketárgyalások felújításán fáradozott.

Miután George Mitchell amerikai szenátor szombaton már tárgyalt az izraeli védelmi miniszterrel, Benjámin Netanjahu kormányfővel is találkozik – jelentette be Tel-Avivban az amerikai nagykövetség. Az országba várják hétfőn Joe Biden amerikai alelnököt is, aki szintén a 15 hónapja megszakadt béketárgyalások felújításán munkálkodik.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap egyeztet a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságával, valamint a Fatah központi bizottságával a közvetett béketárgyalásokról, és hétfőn közli az amerikai csúcsdiplomatával az eredményt.

Tisztázatlan, hogy milyen formában kerülne sor a közvetett megbeszélésekre. Az izraeli rádió szerint az egyik lehetőség, hogy Mitchell Rámalláh és Jeruzsálem között ingázna, a másik forgatókönyv szerint mindkét fél Washingtonba, vagy – a Háárec című izraeli napilap vasárnapi internetes kiadása szerint – valamelyik európai városba utazna.

Ugyancsak a Háárec adott hírt egy bizalmas izraeli külügyi elemzésről, amely úgy látja, hogy az amerikai álláspont közelebb áll a palesztinhoz, bár Washington igyekszik elkerülni, hogy kommentálja a két fél pozícióját az alapvető kérdésekben. Ennek oka, vélik a szerzők, hogy nem akarja önmagát leleplezni, ha esetleg Izraellel ellentétes a véleménye, mivel Izrael a Kongresszus mindkét pártjában jelentős támogatást élvez.

Washington elsődleges célja, hogy a várhatóan négy hónapig tartó közvetett tárgyalásokon olyan konstruktív légkört teremtsenek, amely elősegíti a közvetlen találkozót, és az adminisztráció már ennek létét is sikernek könyvelné el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik