Nagyvilág

Amerikai képviselő kéri a nyelvtörvény átgondolását

Dennis Kucinich amerikai kongresszusi képviselő a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának átgondolását kérte Robert Fico miniszterelnöknek írott szerdai levelében.

Az Ohio államot képviselő politikus közölte: azért írt levelet, hogy kifejezze mély aggodalmát a “nem demokratikus” szlovák nyelvtörvény végrehajtási rendelkezései miatt, illetve, hogy azok átgondolására ösztönözzön.

Kifejtette: ez a törvény hátrányos megkülönböztetést jelent Szlovákia etnikai kisebbségeivel – köztük a magyar közösséggel – szemben, amelyek az összlakosság 15 százalékát teszik ki.

Kucinich megítélése szerint a törvény végrehajtása sérti a véleménynyilvánítás alapvető szabadságjogát, amely pedig minden sikeres demokrácia alappillére.

Az emlékművek, síremlékek szlovák feliratozására vonatkozó előírás Kucinich szerint sok, történelmileg fontos emlékmű tönkretételével fenyeget, egyben sértés a térség etnikai kisebbségeinek gazdag történelmére nézve.

A washingtoni szövetségi törvényhozás képviselője úgy ítéli meg: a törvény a nyelvek közötti egyenlőtlenséget kodifikálja, egyben aláaknázza a régóta egymás mellett élő szlovákiai népek egyenlőségét.

A levélíró felhívta a figyelmet arra, hogy a legfrissebb híradások szerint növekvőben van a feszültség az etnikai kisebbségek, valamint a szlovák népesség többi része között. A szóban forgó törvény a félelem és bizalmatlanság légkörét teremti meg.

“Remélem, hogy Ön miniszterelnökként mindent meg fog tenni annak biztosítására, hogy minden szlovák azonos törvényi védelemben részesüljön, illetve azért, hogy Szlovákia teljesítse az Európai Unió alapjogi chartáját, amely szerint bármilyen hátrányos megkülönböztetést, amely nem, faj, bőrszín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai jellemzők, nyelv alapján történik, be kell tiltani” – zárta levelét az ohiói képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik