Nagyvilág

Rózsa-Flores-ügy: nyomoz a magyar külügy

A magyar Külügyminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy információkat gyűjtsön Eduardo Rózsa-Flores és csoportja áprilisi meggyilkolásával kapcsolatban, valamint az életben maradt és bebörtönzött Tóásó Előd konzuli védelméhez. Közben a bolíviai ombudsman jogellenesnek ítélte a csoport horvát állampolgárságú tagja elleni eljárást. Az ügyről nyolc hónappal a gyilkosság után sem lehet tudni szinte semmit.

Kepes András, aki halála előtt pár héttel nagy interjút készített a Bolíviában meggyilkolt Eduardo Rózsa-Floressel, lapunknak azt mondta: egyelőre azt sem lehet pontosan tudni, mi az ügy. „Hogy valójában mi az igazság, azt persze senki nem tudja, én sem, de az interjúban arról beszélt, hogy egy polgárháborús helyzet elkerülése volt a cél. Hogy azóta mi történt, azt a Bolíviából érkező és egymásnak ellentmondó információkból próbáljuk kihámozni. Ezekből a hírekből az derül ki, hogy az ügy áttekinthetetlenül mocskos, már azt sem lehet tudni, ki hívta, miért ment, valóban azok hívták-e, akikre ő gondolt, esetleg csapdába csalták.”

Kepes András szerint az is érthetetlen, milyen érdek fűződött ahhoz, hogy meggyilkolják Rózsa-Florest és társait. „Erre csak egy nemzetközi vizsgálat deríthetne fényt. Úgy látszik, hogy a bolíviai kormánynak nem érdeke egy tisztességes nemzetközi vizsgálat, máskülönben már léptek volna ebbe az irányba” – fogalmazott a riporter.

A külügy harcol Tóásóért

Az fn.hu annak szeretett volna utánajárni, hogy jelenleg hogy áll az ügy. „A Külügyminisztérium kezdettől fogva megkülönböztetett figyelemmel kíséri a rendőrségi akció kivizsgálására irányuló eljárás alakulását, amely egy magyar állampolgár és egy magyar nemzetiségű román állampolgár életét követelte, valamint egy magyar állampolgár letartóztatásához vezetett” – válaszolta a fejleményeket firtató kérdésünkre Balogh Dénes, a Külügyminisztérium helyettesszóvivője.

Hozzátette: a magyar konzuli szolgálat minden rendelkezésre álló eszközzel és csatornán igyekszik érvényesíteni a fogvatartott Tóásó Előd konzuli érdekvédelmét, és biztosítani azt, hogy fogva tartásának körülményei megfeleljenek a nemzetközi normáknak.

Balogh Dénes tájékoztatása szerint Balázs Péter külügyminiszter 2009. november 13-án bolíviai partneréhez, David Choquehuanca Céspedes külügyminiszterhez eljuttatott levelében kérte a fegyveres akció ügyében a bolíviai külügyminiszter közbenjárását. A magyar diplomácia vezetője a magyar konzuli szolgálat számára aktuális és részletes tájékoztatást kért partnerétől a nyomozás állásáról, eredményeiről, és arról, hogy az ügyben letartóztatott magyar állampolgár fogva tartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak.

Balázs Péter külügyminiszter levelére bolíviai partnerének válasza még nem érkezett meg.

Fogadták a bolíviai ellenzékieket

„A magyar konzuli szolgálat köszönettel fogad minden tájékoztatást, segítséget, ami hozzájárul a konzuli védelem lehető leghatékonyabb ellátásához” – hangsúlyozta Balogh Dénes. Ennek érdekében 2009. december 3-án fogadta Berta Krisztina főosztályvezető Bernardo Montenegro és Pablo Banegas bolíviai parlamenti képviselőt, akik tagjai voltak annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely a „Rózsa-Flores-ügyet” és a 2009. április 16-i kommandós akciót vizsgálta, és tájékoztatta őket az eddig megtett konzuli intézkedésekről.

A találkozón a főosztályvezető egy non-papert adott át a bolíviai képviselőknek, amelyben – megismételve a külügyminiszter levelében már megfogalmazott kéréseket – közbenjárásukat kérte az eljárásra vonatkozó hivatalos bolíviai tájékoztatás és a konzuli védelem szempontjából releváns információk, iratok mielőbbi megküldése érdekében.

„A magyar konzuli szolgálat vezetője elmondta, a jelenleg is fogva tartott magyar állampolgár érdekeinek elsődleges szem előtt tartásával nyitottak vagyunk minden olyan megoldásra, amely hozzájárul a történtek hitelt érdemlő kivizsgálásához és a konzuli védelem ellátásához. Jelenleg azonban elsősorban a bolíviai vizsgálat eredményeiről, a jelenleg is folyó büntetőeljárásról szóló hivatalos bolíviai tájékoztatást várjuk, amely a két ország által egyaránt vállalt nemzetközi kötelezettségek alapján elvárható az ügyben” – emelte ki a Külügyminisztérium helyettesszóvivője.

Bolíviai ombudsman: jogellenes eljárás

Az fn.hu interjúja nyomán Tóásó Edit, a Bolíviában fogva tartott Tóásó Előd nővére lapunkat további fejleményekről is tájékoztatta. Eszerint a bolíviai ombudsman megállapította: a Hotel Las Americas szállodában 2009. április 16-án a Rózsa-Flores csoportjához tartozó Mario Tadic Astorga elleni hatósági eljárás jogellenes volt, emberi jogait többszörösen megsértették. Mario Tadic jelenleg Tóásó Előddel együtt közel kilenc hónapja van letartoztatva.

Az ombudsman hat pontban fogalmazta meg a jogsértések orvoslásának módját. Kéri a rendőrség vezetőit, hogy vonják felelősségre az eljáró rendőröket az eljárás során elkövetett emberi jogi jogsértések miatt, mivel megsértették Mario Tadic testi épséghez való és a lakóhely sérthetetlenségének jogát. Az ombudsman ezenfelül kéri a belügyminisztert, hogy Marcelo Sosa eljáró ügyész ellen tegyenek lépéseket a lefolytatott eljárás szabálytalanságai miatt. Mindezeken felül pedig javasolja az eljáró katonák neveinek feltárását, valamint azt, hogy a nyomozás során működjenek közre az Ombudsmani Hivatallal, hogy az eljárás jogszerűsége biztosítva legyen.

Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Américas szállodában lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Utóbbiakat a bolíviai kormány terrorizmussal és szakadár fegyveres erő szervezésével vádolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik