Nagyvilág

A táliboknak kedvez az amerikai kínvallatás

Az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő az Egyesült Államok által üzemeltetett börtönök sürgős felülvizsgálatát, illetve egyes börtönök bezárását indítványozta. A lépésre azt követően került sor, hogy egy jelentés szerint a rabokon alkalmazott durva kihallgatási technikák közvetve a tálibok hatalmát erősítik.

Az Afganisztánban található állami, illetve Egyesült Államok által üzemeltetett börtönök állapotáról készített tanulmány szerint a kínvallatások és a fegyházakban alkalmazott katonai kiképzés a tálibok megerősödését segíti.

A New York Times információi alapján a kizárólag katonai körökben ismertetett jelentés megállapítja, hogy az afgán börtönökben ülő szélsőséges iszlamista foglyok saját céljaikra kiképzőtáborként használják a létesítményeket, ahol a lopásért vagy más enyhébb bűncselekményekért elítélt fogolytársaikból veszélyes bűnözőket képeznek. A tanulmány szerint a helyzet csak úgy javítható, ha az Egyesült Államok új börtönöket nyit Afganisztánban, ahol a szélsőséges iszlám fogvatartottakat elkülönítik a többiektől, és vallási képzésben részesítik. A cél az, hogy a rabok a mérsékelt iszlám eszmék segítségével képesek legyenek visszailleszkedni a társadalomba.

Az afganisztáni Herat börtönéből szabaduló foglyok 2009 májusában. (fotó: MTI/EPA)

Az afganisztáni Herat börtönéből szabaduló foglyok 2009 májusában. (fotó: MTI/EPA)

A rettegett fegyházak közül a legismertebb a Kabultól északra fekvő légi bázison található börtön, ahol évekkel ezelőtt rendszeresen alkalmaztak alvásmegvonásos és vízbefulladást imitáló agresszív vallatási technikákat. Bagram tartomány a terrorizmussal vádolt fogvatartottak legfőbb vallatási helye, ahol katonai szakértők szerint még a Kubában található guantánamói börtöntáborban tapasztaltnál is agresszívebb bánásmódot alkalmaznak.

Túlzsúfolt börtönök

Az afganisztáni börtönhálózat jelenleg több, mint 15 ezer rabot tart fogva mintegy három tucat túlzsúfolt fogházban. Jogvédők szerint ezeknek az embereknek az ország szétszabdalt jogrendszere gyakorlatilag semmilyen jogi védelmet nem nyújt. Barack Obama még januárban rendeletet adott ki, amelyben kérte a fogva tartás, a kihallgatás és a kiadatás gyakorlatának felülvizsgálatát. A kormány által erre kijelölt két szakértői bizottság kedden tesz jelentést az elnöknek a vizsgálat eredményeiről.

Az afganisztáni háború kezdetén történt kínvallatásokról még 2009. januárban is kerültek elő fényképek, kellemetlen perceket okozva az Egyesült Államok vezetésének. Obama akkor úgy rendelkezett, hogy a felvételek nem kerülhetnek nyilvánosság elé, azzal ugyanis újabb támadásoknak tennék ki a helyszínen állomásozó amerikai katonákat.

Megdöbbentő vallomások

A Frankfurter Allgemeine Zeitung által egy börtönőrrel és két guantánamói fogollyal készített interjú ugyanakkor megdöbbentő bizonyítékokat szolgáltatott az amerikai börtöntáborokban uralkodó körülményekről. A férfit 2002 és 2005 között szinte mindennap kínozták, mégpedig minden elképzelhető módszerrel. Botokkal és vasrudakkal verték, taposták, nem hagyták aludni vagy elviselhetetlen zajokkal gyötörték, s kutyákat eresztettek rá. A feleségével és a gyermekeivel kapcsolatos fenyegetések, zsarolások pedig szintén mindennapos kínzási módszert jelentettek.

Az amerikai börtöntáborok borzalmai először akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor 2004-ben a hírhedt iraki Abu Ghraib börtönben készül felvételek nyilvánosságra kerültek. A fotók egyikén egy fején csuklyát viselő rabot elektromos vezetékhez csatlakoztattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik