Nagyvilág

Könyv készült Szőcs Géza életéből

Az Ulpius ház gondozásában jelent meg a Könyvfesztiválra a Szőcs Géza és Farkas Wellmann Endre által jegyzett, Amikor fordul az ezred című életrajzi-interjúkötet. A könyv kordokumentumok sorát felvonultatva mutatja be a neves erdélyi költő elsősorban politikai munkásságát, a vele készült mélyinterjúkon keresztül.

A Millenáris Parkban tartott könyvbemutatón Heltai Péter újságíró és Tamás Gáspár Miklós filozófus elemezte a könyv, és maga Szőcs Géza életútjának jelentőségét. A harmadik előadó Duray Miklós lett volna, ő azonban a szlovákiai magyar párt, az MKP szakadása miatt nem tudott jelen lenni, mert mint levelében fogalmazott: olyan gyűlésen kell részt vennie, ahol lehet, nemzetstratégiai döntéseket hoznak.

Heltai Péter, Tamás Gáspárt MIklós, Farkas Wellmann Endre és Szőcs Géza a könyvbemutatón (Fotó: Angyal Ágnes/FN)

Heltai Péter, Tamás Gáspárt MIklós, Farkas Wellmann Endre és Szőcs Géza a könyvbemutatón (Fotó: Angyal Ágnes/FN)

Heltai Péter szerint a dokumentumkönyvön keresztül egy sajátos életút rajzolódik ki, azt azonban nem értette, miért most kellett megírni, hiszen szerinte „az élet még csak most kezdődik”. Farkas Wellmann Endre válaszul kifejtette, hogy a könyv egy szakdolgozatnak indult, ám egyre több olyan dokumentumra bukkant, ami már nem fért volna bele ebbe. Így egy kötet lett belőle, a szakdolgozatot pedig mindössze két Szőcs Géza versből írta meg.

Szőcs Géza szerint ennek a könyvnek naplónak kellett volna lennie, ám egyrészt rest volt naplót írni, másrészt azt a műfajt túl hazugnak tartotta, hiszen úgy tűnik, mintha az ember magának írná, ám mégis mindig kikacsint az olvasókra. Szőcs megköszönte Farkas Wellmann Endrének, hogy strukturált halmazzá tette mindazt, amiket mondott. És nem zárható ki, hogy a kötetnek folytatása lesz.

Szőcs Géza életrajzi könyve (Fotó: Angyal Ágnes/FN)

Szőcs Géza életrajzi könyve (Fotó: Angyal Ágnes/FN)

Tamás Gáspár Miklós, akit régi, még Kolozsvárra visszanyúló kapcsolat fűzi a költőhöz, elmondta: Szőcs Géza régi, kitartó küzdelmet folytat egy olyan népért, amelyet sokan nem értenek, és sokan nem szeretnek. Véleménye szerint sok magyar mítoszt megsért ez a könyv, többek között a kisebbségi kérdésre vonatkozó mítoszelemeket is.

A bemutatón többen megjelentek azon magyar értelmiségiek közül (így Kőszeg Ferenc és Hahn Endre), akik 1982-ben nyílt levélben emelték fel hangjukat a román titkosrendőrség által zaklatott Szőcs Géza mellett. De Bozóki András egykori kultuszminiszter, és Mécs Imre szocialista országgyűlési képviselő is gratulált a szerzőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik