Külföld

Kutatható az embrionális őssejt

admin
admin

2009. 03. 09. 07:42

Az Egyesült Államokban ismét támogatják az embrionális őssejtkutatást. George W. Bush még keresztényi megfontolásokból nem engedte az őssejtkutatás központi támogatását.

Barack Obama hétfőn bejelenti az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó tilalmat – mondták el az amerikai elnök tanácsadói. Obama 120 napos határidőt fog szabni az országos egészségügyi intézetnek arra, hogy kidolgozzák az őssejtkutatás szövetségi költségvetésből való finanszírozásának jövőbeli szabályait.

A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában. Az egynapos embrióból kinyert őssejtek gyakorlatilag nem halnak el, s bármilyen sejt kifejlődhet belőlük. Felhasználhatják őket többek között a gerincvelő pótlására, Parkinson-kórban szenvedők agysejtjeinek regenerálására vagy fiatalkori cukorbetegség ellen.

Az előző elnök, George Bush 2001-ben – részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként – úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. Azt szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban.

Az elmúlt nyolc évben tehát az Egyesült Államokban a központi költségvetésből nem lehetett forrást szerezni olyan őssejtekkel való kutatáshoz, amelyeket embrióból nyertek ki, Barack Obama ezen változtat az elnökválasztási kampányban tett ígéretének megfelelően.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.