Nagyvilág

Több pénzt adna a Fidesz az afganisztáni küldetésre

A biztonsági helyzet romlása miatt a Fidesz támogatná, hogy több pénz jusson az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoportra (PRT) - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Az MSZP szerint is elegendő pénzre van szükség az afganisztáni feladatok biztonságos ellátásához.

A biztonsági helyzet érzékelhetően romlik Afganisztánban, ez az északi tartományokra is igaz. A közép-ázsiai országban szolgálatot teljesítő magyar missziót – a lehetőségekhez mérten – minél nagyobb támogatásban kell részesíteni. A Fidesz nagyon fontosnak tartja, hogy semmilyen költségvetési megszorítás ne érje az afganisztáni missziót – mondta Németh Zsolt a testület ülése után. A politikus azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy a külügyi és határon túli magyarok bizottsága zárt ülésen meghallgatta Madarász Károlyt, a Katonai Felderítő Hivatal főigazgatóját az afganisztáni biztonsági helyzetről.

Németh Zsolt hozzátette: a változó biztonsági helyzet alkalmazkodást követel meg, azt, hogy ebben milyen intézkedésekre van szükség, a kormányzatnak kell meghatároznia.
Szabó Vilmos, a testület szocialista alelnöke szerint az MSZP is fontosnak tartja, hogy ne csökkenjen az újjáépítési csoportra szánt pénz, legyen elegendő forrás a feladatok biztonságos ellátására.
A biztonsági helyzet romlása miatt azonban nincs szükség rendkívüli intézkedésre – tette hozzá.

A két politikus kiemelte: konszenzus van a parlamenti pártok között Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról. Arra a kérdésére, hogy a Fidesz szerint meg kell-e hosszabbítani a PRT októberben lejáró mandátumát, Németh Zsolt azt mondta: pártja az után fogalmazza meg véleményét, hogy megismerte a kormány álláspontját a kérdésben. „Mivel konszenzus övezi a magyar szerepvállalást, feltételezhető, hogy a kormányzati kezdeményezést pozitívan fogjuk megvizsgálni” – fűzte hozzá.

Szabó Vilmos ezzel kapcsolatban elmondta: még tart az előkészítő munka a kérdésben. Az Egyesült Államok kormányzata és a NATO is a további szerepvállalást tervezi, Magyarország ebben részt kíván vállalni, ebben az egyik opció lesz a PRT meghosszabbítása. Ezt a lehetőséget „nyitottan” fogja megvizsgálni az MSZP – hangsúlyozta a politikus.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot Afganisztán északi részén, Baglán tartományban. Az újjáépítési csoport hároméves mandátuma idén ősszel jár le. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik