Nagyvilág

Obama nyert – percről percre

Barack Obama megnyerte az amerikai elnökválasztást, bár még nem mindenütt számolták össze a szavazatokat. McCain elismerte vereségét, és gratulált. Kövesse az eseményeket a FigyelőNeten!






Az elnökválasztásról további részleteket tudhat meg a FigyelőNet amerikai elnökválasztási oldalán!






10.34

Az izraeli sajtó szkeptikus, az arab reménykedik Obama megválasztása után. Többen Kennedyhez hasonlítják Obamát.

10.10

Chicagóban, Obama otthonában mindenki a megválasztott elnöknek drukkolt, a győzelem pillanatában pedig örömkönnyeket hullattak. Helyszíni tudósítónk riportját itt olvashatja!

10.02

New Yorkban hatalmas örömujjongás fogadta Obama győzelmének hírét. Helyszíni tudósításunkat itt olvashatja!

9.26

Obama megválasztása reményt ad arra, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok drámai lapja lezárul – mondta Szergej Mironov, az orosz parlament felsőházának, egyben az Igazságos Oroszország pártnak az elnöke. Vaszilij Lihacsov, a felsőház külügyi bizottságának helyettes elnöke úgy vélte, Obama külpolitikája pragmatikus lesz, és jó kilátások nyílnak olyan kérdések megoldására, mint a rakétapajzs telepítése, a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozása.


8.37

Moszkva szerda reggelig nem reagált az amerikai választások eredményére, de egy elemző szerint az Oroszországgal kapcsolatos amerikai politika szempontjából a két jelölt között nincs jelentős különbség.


8.35

Világszerte üdvözölték Barack Obama megválasztását az Egyesült Államok elnökévé. Nicolas Sarkozy francia államfő, az EU soros elnöke hangsúlyozta, Obama megválasztása nagy reményeket kelt Franciaországban, Európában és azon túl. Hu Csin-tao kínai elnök jelezte, hogy szeretné magasabb szintre emelni az amerikai-kínai kapcsolatok szintjét. A mexikói elnök szerint a fejlődés újabb szakasza következik be az amerikai-mexikói kapcsolatokban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra szólította fel az újdonsült amerikai elnököt, fokozza az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében kifejtett erőfeszítéseket. A Gázai övezetet irányítása alatt tartó Hamasz iszlamista palesztin mozgalom arra szólította fel Barack Obama megválasztott amerikai elnököt, hogy tanuljon az előző amerikai kormányzat és George Bush amerikai elnök hibáiból.

Mwai Kibaki kenyai elnök azt mondta, hogy a kelet-afrikai ország népe végtelenül büszke Barack Obama kenyai gyökereire. Hamid Karzai afgán elnök úgy vélekedett, hogy Barack Obama megválasztása új időszak kezdete lesz a világban.


8.22

Üdvözölte Obama megválasztását a német külügyminiszter. Németország minden téren kiegyensúlyozott és jó szövetségesi kapcsolatokra törekszik Washingtonnal – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier. A külügyminiszter szerint a választás bizonyította az amerikai demokrácia életerejét.


8.11

Románia számára nincs jelentősége annak, hogy ki nyeri az amerikai választásokat. Az általános amerikai világpolitika nem módosul a jövőben, bárki is költözik be a Fehér Házba – mondta Traian Basescu román államfő a közszolgálati rádió egyik műsorában.



Obama és alelnökjelöltje, Joe Biden - KÉPGALÉRIA!



Obama és alelnökjelöltje, Joe Biden – KÉPGALÉRIA!




8.09

Barack Omaba győzelmével új történelem kezdődhet a Fehér Házban, és ismét valóra válhat a “minden lehetséges” amerikai álom – írták az osztrák lapok. Az ORF közszolgálati televízió egyenes adásban számolt be Barack Obama választási győzelméről, egyebek között kidomborítva: a fekete bőrű politikus egész életútja megtestesíti az amerikai álom valóra válását.

8.02

David Cameron, a toryk vezére és miniszterelnök-jelöltje a vezető brit politikusok közül elsőként reagált hivatalosan Obama győzelmének hírére. A konzervatív vezető szerint Barack Obama győzelme nyomán a külvilág ismét úgy tekint majd az Egyesült Államokra, mint a lehetőségek, a szabadság és a demokrácia jelzőfényére.

A The Times szerdai elemzése szerint az első fekete elnök megválasztásával az amerikai nép ismét bizonyította „egyedülálló képességét az önmegújulásra”, alig több mint egynemzedéknyi idővel azután, hogy az afrikai-amerikaiak egyáltalán teljes körű polgárjogot kaptak.

7.28

Mindkét amerikai elnökjelölt nagyon jó volt, de a Barack Obama-Joe Biden páros az Egyesült Államok számára „jobb megoldás” – véli Jan Svejnar volt cseh elnökjelölt, a Michigani Egyetem közgazdász professzora. Úgy véli, hogy elsősorban az amerikai külpolitikában változásokra lehet számítani, s Obama külpolitikája John Kennedy vagy Bill Clinton külpolitikájához fog hasonlítani.


7.04


Franciaországnak és Európának Barack Obama dinamizmusára van szüksége – jelentette ki Bernard Kouchner, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország külügyminisztere. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményben gratulált Obama szenátor győzelméhez.


6.56

Németország üdvözölte Obama győzelmét. Karsten Voigt, az amerikai-német kapcsolatok kormányzati koordinátora annak a reménynek adott hangot, hogy javulnak a transzatlanti kapcsolatok. Hasonlóan nyilatkozott Eckart von Klaeden, a konzervatív CDU/CSU parlamenti frakciójának külpolitikai szóvivője is. A ZDF közszolgálati televízió egyik első kommentárjában a megválasztott elnök konszenzusteremtő képességét emelte ki. Az ARD televízió annak a reménynek adott hangot, hogy az Egyesült Államok végérvényesen felhagy azzal a politikával, amely Európa megosztásával járt. Markus Kaim, a berlini Tudomány és Politika Alapítvány igazgatója szerint külpolitikai téren egyelőre nem várható gyors változás, viszont közeledést jövendölt a környezetvédelem területén.


6.19

A mai nap bebizonyította, hogy az Amerikai Egyesült Államok a lehetőségek hazája, ahol erős a demokrácia, és határtalanok a lehetőségek – jelentette ki Barack Obama a chicagói Grand Parkban tartott győzelmi beszédében. Az Egyesült Államok új elnöke üzent az Afganisztánban és Irakban harcoló amerikaiaknak, akiket bátornak és önfeláldozónak nevezett.



KÉPGALÉRIA!



Obama és családja a chicagói Grant Parkban KÉPGALÉRIA!





5.34

George Bush amerikai elnök gratulált Barack Obama demokrata párti elnökjelöltnek választási győzelméhez. Dana Perino fehér házi szóvivő szerint Bush felhívta telefonon Obamát, és azt mondta neki, hogy „élete legnagyobb utazása előtt áll”. „Gratulálok, és jó mulatást” – mondta. Bush meghívta Obamát és családját, hogy mihamarabb látogassanak el a Fehér Házba.

5.29

A Szenátusban 56 republikánus, 40 demokrata jelölt kapott eddig helyet.



Obama az elnök - KÉPGALÉRIA!



Obama hívei ünnepelnek – KÉPGALÉRIA!




5.25

Obamának már 333, míg McCainnek 155 elektora van. A hihetetlen küzdelem rekordmennyiségű szavazót mozgatott meg.



5.19

John McCain bejelentette: gratulál Obamának, hogy ő az Egyesült Államok következő elnöke. A republikánus jelölt kijelentette: ez egy történelmi szavazás volt. Hangsúlyozta: az amerikai a legnagyobb nemzet a világon. Hozzátette: az országot tovább kell építeni. Beszéde végén úgy fogalmazott: „az, hogy vesztettem, csakis az én hibám”. Majd megköszönte alelnökjelöltje, Sarah Palin, valamint kampánystábja munkáját. John McCain azon szavait, hogy véleménye szerint Barack Obama, és – mint fogalmazott – régi jó barátja, Joe Biden megérdemelten fogják kormányozni az országot, közönsége kifütyülte. Beszéde végén azonban megtapsolták. McCain a CNN közvetítése szerint szomorúan, felesége kezét fogva vonult le a színpadról.



KÉPGALÉRIA!



McCain elismerte vereségét – KÉPGALÉRIA!




5.16

A Szenátusban 55 helyet demokrata, 39-et republikánus jelölt nyert meg, így Obama pártja, úgy tűnik, itt is tarolni fog.

5.10

Barack Obama matematikailag megnyerte az elnökválasztást: jelenleg 297 elektora van McCain 139-ével szemben. A győzelemhez 270 elektorra lenne szükség.


4:53

John McCain két közeli munkatársa elismerte, hogy nem lát lehetőséget a republikánus elnökjelölt győzelmére.

4:06

A CNN kommentátora szerint Ohio elvesztése után John McCain számára „befejeződött a verseny.” A közép-nyugati állam 20 elektoráért elkeseredett harcot folytatott a két jelölt. 1944 óta John Kennedy kivételével egy elnökjelölt sem kerülhetett be a Fehér Házba ezen állam megkerülésével, 2004-ben George Bush is nyert.

4.05

Michael McDonald, a virginiai George Mason Egyetem politológia professzora szerint a részvételi arány elérhette a 65 százalékot. Ez magasabb, mint amekkora arányt 1960-ban, John F. Kennedy és Richard Nixon összecsapásakor mértek. Utoljára 1908-ban, a modern pártállami demokrácia kialakulásakor volt ilyen magas a részvételi arány.

4:03

Előrejelzések szerint 45 millió amerikai adta le előzetesen szavazatát abban a 30 államban, ahol erre lehetőség volt, és kedden további 95 millió ember járulhatott a szavazóurnákhoz.

A választópolgárok az iskolai tornatermekben, városházákon, templomokban és bírósági épületekben, valamint egyéb közintézményekben berendezett szavazókörzeteknél álltak sorba – egyes helyeken 2-3 óráig is -, hogy voksolhassanak. A választáson az első fekete bőrű elnökjelölt küzdött a vietnami háború hősével.

3.52

A különböző hírügynökségi összesítések más-más adatokat közölnek, de mindegyik rendre Obama meggyőző fölényét jelzi. A Reuters hírügynökség szerint Obama eddig 149, McCain pedig 103 elektori voksot gyűjtött össze. Az AP hírügynökség 15 szövetségi államra és Washingtonra vonatkozó felmérése 175-52 arányos előnyt jelez Obama javára. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint Obama eddig 149 elektori voksot tudhat magáénak 25 szövetségi államban és a fővárosban, McCain pedig 106-ot.

A jelölteknek legalább 270 elektori szavazatot kell megszerezniük a Fehér Ház meghódításához.


3:42

Az ohiói győzelemmel Obama előnye 194-re emelkedett, McCainnek 69 elektori szavazata van.


3.35

A 20 elektori szavazatot jelentő Ohióban Obama győzelmét jelzik előre. Az elnökválasztások történetében még nem nyert úgy republikánus jelölt, hogy Ohióban ne győzött volna. Pennsylvania mellett ez John McCain második nagy vesztesége.
A CNN tudósítója szerint Ohió elvesztése óta John McCain phoenixi főhadiszállásán nem mutatják a kivetítők a választási eredményeket.

3:23

A CNN előrejelzése szerint Nyugat-Virginiát McCain nyerte, ezzel 69 elektori szavazata van, Obamának 174.

3:12

További három államban, New Hampshire-ben, Missouriban és Alabamában jelzik előre a demokrata párti jelölt, Barack Obama elnökválasztási győzelmét az amerikai hírtelevíziók, míg republikánus vetélytársa, John McCain biztos győzelmét vetítik előre Arkansas, Georgia, Észak-Dakota és Michigan szövetségi államban.

Obama New Hampshire-ben 60-39, Alabamában 54-46, Missouriban 54-44 arányban vezet, míg McCain Arkansasban 60-38, Georgiában 62-37, Észak-Dakotában 53-44 és Michiganben 53-45 arányos győzelmét jelzik előre.

2.56

Az urnák perceken belül zárnak az Egyesült Államok 15 államában, előrejelzések szerint Obama tovább növeli előnyét 174-49-re McCainnel szemben.

2:45

Obama nyerte Pennsylvaniát és New Hampshire-t – áll a CNN előrejelzésében. Ezzel Obama 102, McCain 43 elektori szavazattal rendelkezik.


2:29

Az AP amerikai hírügynökség előrejelzése szerint Barack Obama demokrata párti jelölt nyeri az elnökválasztást New Jersey-ben, Massachusettsben, illetve Illinois szövetségi államban, amelynek szenátora.

Emellett a demokrata párti szenátor Marylandban, Connecticutban, Maine-ben és a fővárosban, Washingtonban, illetve alelnökjelöltje, Joe Biden „otthonában”, Delaware-ben is győz. John McCain republikánus elnökjelölt győzelmét az amerikai hírügynökség Dél-Karolinában, Tennesseeben és Oklahomában jelezte előre.


Obama hívei a chichagoi Grant Park előtt, ahol több, mint egymillió szavazó gyűlt össze (fotó: MTI)

Obama hívei a chichagói Grant Park előtt, ahol több mint egymillió szavazó gyűlt össze (fotó: MTI)

2:24

A republikánus párti elnökjelölt, John McCain győz az ABC News hírtévé előrejelzése szerint Indiana államban, Barack Obama a várható győztes viszont Pennsylvaniában és Floridában.

A 11 elektori vokssal rendelkező Indianában McCain 51-48 arányban vezetett a szavazatok 33 százaléka ismeretében. Floridában Obama 54-46 arányban vezetett az adatok 23 százalékos feldolgozottsága mellett.

Közép-európai idő szerint 2 órakor több mint egytucatnyi államban zárult le a szavazás. Az ABC becslése szerint Obamának 102, McCainek 34 elektora van, a Fox News más arányokat „mért”, a konzervatív hírtévé Obamának 81, McCainnek 39 elektort adott.

2.16

A CNN szakértői szerint McCain sorozatosan alulteljesít George W. Bush 2004-es elnökválasztási eredményeihez képest.

2.03


A CNN előrejelzései szerint McCain 34, Obama 77 elektori szavazattal rendelkezik a szavazás jelenlegi állása mellett. Ahhoz, hogy egy jelöltet az Egyesült Államok elnökének válasszanak, 270 elektori szavazat szükséges.

2.01

Az amerikai média szerint hozta a papírformát az amerikai elnökválasztás Nyugat-Virginia államban, ahol a republikánus szenátor, McCain győzedelmeskedett demokrata párti riválisával, Barack Obamával szemben. Nyugat-Virginia öt elektorral rendelkezik. A közvélemény-kutatók McCain biztos győzelmét jósolták ebben az államban. A korábbi, 2004-es választásokon George Bush jelenlegi elnök Nyugat-Virginiában a szavazatok 56 százalékát kapta.

A 20 elektori szavazattal rendelkező Ohióban olyan szoros a verseny, hogy egyelőre nem érkezett előrejelzés. A 8 elektori szavazattal rendelkező Dél-Karolinában az amerikai televíziók előrejelzése szerint – a várakozásoknak megfelelően – McCain győz.

1.50

A CNN választási szakértői szerint Ohio, Pennsylvania és Virginia a leginkább kulcsfontosságú államok a választás megnyeréséhez.

1.39.

Az eddig feldolgozott adatok alapján McCain 8, Obama 3 elektori szavazattal rendelkezik – derül ki a CNN választási műsorából.

1.25

Chichagóban megközelítőleg egymillió ember gyűlt össze, hogy meghallgassák Obama beszédét, közülük 70 ezer ember juthat be a csarnokba, ahol a demokrata elnökjelölt megtartja beszédét a választások éjszakáján.

1.09


Nem hivatalos eredmények szerint Vermontban Obama, Kentuckyban McCain győzött. Indianában és Floridában szintén McCain vezet az eddig feldolgozott szavazatok alapján. Politológusok emlékeztetnek arra, hogy 1964 óta, aki Kentuckyban győzött, az a jelölt foglalta el a Fehér Ház bársonyszékét. Az első győztes szenátort az idei választáson Virginiában választották meg, ahol a demokrata párti Mark Warner győzedelmeskedett az amerikai sajtó exit poll felmérése szerint.

1.04

A szavazóhelyiségből távozók körében végzett exit poll adatok nem pontosak, mert ezekben a felmérésekben a Demokrata Pártot előnyben részesítő fiatalok nagyobb arányban vesznek részt, mint az idősebb szavazók – figyelmeztetett a The Huffington Postnak adott interjúban Stan Greenberg demokrata szakértő.


00.56

A szavazatok leadásával több államban is problémák voltak. A CNN-hez beérkezett szavazói jelentések szerint Észak-Karolinában a szavazólapokat nem olvasta be a gép, több helyen arról panaszkodtak, hogy késve nyitottak az urnák, és a rekordszámú szavazópolgár miatt hosszú sorok alakultak ki. Ohio állam jegyzője szerint akár 80 százalékos részvételi arány sem elképzelhetetlen.


00.40

A CNN elemzője szerint az evangélikus vallású fehér szavazókat John McCain sikeresen szólította meg, 72 százalékuk szavazott rá, Obamára 26 százalékuk.

00.24


Közép-európai idő szerint éjfélkor bezártak az első szavazóhelyiségek Kentucky és Indiana szövetségi államokban.
Eredményeket egyelőre nem tettek közzé a Barack Obama demokrata párti, illetve John McCain republikánus elnökjelölt közötti verseny állásáról.

00.10



A CNN felmérése szerint a választók 61 százaléka szerint McCain, 70 százaléka szerint Obama fogja nagyobb mértékben növelni az adókat, ha elnökké választják.

Az elnökválasztásról további részleteket tudhat meg a FigyelőNet amerikai elnökválasztási oldalán!

—-Az amerikai elnökválasztás percről percre—-


23.25

A tőzsde is optimistán várja az eredményeket New Yorkban. A Dow Jones az elmúlt négy hét legnagyobb ugrását produkálta a szavazás napján és 300 pontos pluszban, 9625 ponton 3,35 százalékot erősödve zárt.


23.16

A CNN amerikai hírcsatorna legfrissebb exit polljában arra vonatkozóan, hogy mi a választás legfontosabb kérdése: az összes megkérdezett 62 százaléka a gazdaságot, 10 százalék Irakot, 9 százalék a terrorizmust, 9 százalék az egészségügyet jelölte meg.


Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és az Amerikai Kereskedelmi Kamara választási fogadása. Képgaléria!

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és az Amerikai Kereskedelmi Kamara választási fogadása – Képgaléria!



23.01

Szekeres Imre honvédelmi miniszter Barack Obama demokrata párti jelölt megválasztásának örülne. A tárcavezető szerint a magyar kormánynak azonban mindegy, hogy demokrata vagy republikánus kormány alakul a választások után.

Én személy szerint örülnék, ha Obamát választanák meg az Egyesült Államok elnökének. Hozzám a demokrata párt nézetei állnak közelebb, és különlegesen izgalmasnak tartanám, ha Obama megkapná a felhatalmazást, ez mutatná Amerika erejét. – nyilatkozta a magyar honvédelmi miniszter az amerikai nagykövetség budapesti választási rendezvényén.


22.31

Ez idáig a szavazás az egész országban rendben zajlott, néhány helyről érkeztek hírek apróbb gondokról. Virginiában három központban az esőből belépő választók vizes kézzel töltötték ki az íveket, amelyeket az elektronikus leolvasó berendezések nem fogadtak el.

Philadelphiában egy helyen néhány szavazógép nem működött, mert nem volt hosszabbító vezeték, így a készülékek áram nélkül maradtak. Ohióban, Cleveland egy külvárosában a szavazók nem kapták meg az elnökválasztási ívet.

Hétfőn és kedden a választók félrevezetését célzó SMS-üzeneteket küldtek sok demokrata választónak Texas, Missouri, Mississippi, Alabama és Arkansas államokban: a választópolgárok arról kaptak hamis értesítést, hogy az elnökválasztás másnap, november 5-én lesz.

22.19

April H. Foley magyarországi amerikai nagykövet szerint minden eddigitől eltért az idei kampány, és reményét fejezte ki, hogy minden korábbinál több amerikai szavaz az elnökjelöltekre.

Magyarország számára a leköszönő kormány egyik legnagyobb eredménye a vízummentességi program kiterjesztése lehet, amelyet George Bush személyesen szeretett volna elérni. Az Egyesült Államok támogatta a pápai légibázis NATO-műveletekbe való bevonását, és az amerikai kormány döntésének köszönhetően visszakerült magyar tulajdonba a Táncsics börtöneként ismert épület – tette hozzá a nagykövet az amerikai kereskedelmi kamara budapesti választási fogadásán.

22.03

A legtöbb helyszíni tudósító szerint a szavazókörzetekben hatalmas sorok kígyóznak, kiemelkedő számban vannak azok a fiatalok, akik most először vesznek részt a voksoláson.

Az egyik kommentár szerint akár 40 percet is igénybe vesz, mire leadja szavazatát egy minnesotai szavazó, de mint mondják, inkább remélik, hogy ez a jövőben is mindig így lesz, és sokan mennek majd el szavazni.

21.30

Rupert Murdoch médiacézár szerint, ha Obama nyer, az akár veszélyes fordulatot is hozhat az USA-ban, erősítve a protekcionista gazdaságszemléletet. Larry Bartels, a Princeton egyetem professzora ugyanakkor úgy vélte – a BBC-nek nyilatkozva -, hogy Obama ügyesen semlegesítette a republikánusokat, éppen a gazdasági kérdések megoldása terén.


20.45

Karl Rove, George Bush elnök egykori híres kampányguruja, az egyik legismertebb amerikai konzervatív elemző azt jósolta, hogy Barack Obama olyan nagy arányú győzelmet szerez a keddi elnökválasztáson, amilyenre 1996 óta nem volt példa.

Szerinte a demokrata párti elnökjelölt 338-200 arányú győzelmet arat az elektori kollégiumban, ahol egyszerű többség, vagyis 270 szavazat kell a nyeréshez.


19.13

Az amerikai elnökválasztás kimenetele szempontjából legfontosabb nyolc állam közül ötben Barack Obama demokrata párti elnökjelölt vezet a választás előtti utolsó órákban végzett, legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei szerint.



A McCain házaspár voksol - KÉPGALÉRIA!



A McCain házaspár voksol – KÉPGALÉRIA!




18.40

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének, Barack Obamának a győzelméért fohászkodtak kedden Kenyában. A szenátor távoli rokonai már megtették az előkészületeket az ünnepi ökörsütésre.

A kelet-afrikai országban már az ünnepség előtt Senator sörrel koccintanak a kenyai apától származó politikus egészségére, nem egy újszülöttet a demokrata elnökjelöltről neveztek el. Helyi popcsillagok is az amerikai politikusról énekelnek. A fővárosban, Nairobiban vasárnap mutatták be az Obamáról szóló musicalt.


18.33

Az amerikai republikánus elnökválasztási kampánystáb kedden arra figyelmeztette a sajtót: ne hamarkodja el a választás győztesének bejelentését, főleg ne tegyen így a délutáni exit poll felmérések alapján, amelyek hagyományosan a demokrata jelölt javára tévednek.


16.45

A keddi amerikai elnökválasztás előtt szorosabbá vált néhány államban a két nagy párt jelöltjének küzdelme, de a republikánus John McCain már nem tudja behozni vetélytársa, a demokrata párti Barack Obama előnyét – írta az aznapi amerikai sajtó nagy része.


15.21

A felmérések alapján rekordszintű részvételi arány várható; 130 millióan adhatják le voksukat.


15.17

Barack Obama, a demokrata párti elnökjelölt helyi idő szerint reggel 8 óra előtt leadta szavazatát az amerikai elnökválasztáson az Illionis állambeli Chicagóban.



Obama is szavazott - KÉPGALÉRIA!



Obama is szavazott – KÉPGALÉRIA!


Az illinois-i szenátor kislányával az oldalán töltötte ki a szavazóívet egy általános iskolában kialakított szavazókörben. Obama Chicagóból a szomszédos Indiana államba utazik kampányolni, ott utolsó erőfeszítést tesz azért, hogy elhódítsa a hagyományosan republikánus államot.

Szerdán reggel, közép-európai idő szerint 9 óráig 37 államban nyíltak meg a szavazóhelyiségek, sok helyen hosszú sorokban várakoztak az emberek.

Obama lesz a 15. demokrata párti elnök, ha megnyeri a választást.



15.01

Reméljük, hogy az új amerikai elnök sikeresebben segíti a közel-keleti béke megteremtését – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden Budapesten.


14.35




A többnyire kötelező diplomáciai óvatoskodást sutba dobva, európai kormányzati politikusok nyíltan állást foglaltak kedden Barack Obama demokrata párti amerikai elnökjelölt mellett.

Az EU pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve, Peer Steinbrück német pénzügyminiszter harsányan, Wouter Bos holland pénzügyminiszter valamivel halkabban, de egyértelműen Obamát nevezte meg, amikor a riporterek azt kérdezték, kinek szurkolnak az amerikai elnökválasztáson.

Egy fokkal – de csak egy fokkal – diplomatikusabb volt Claude Juncker luxemburgi kormányfő, aki azt mondta: ha amerikai lenne, Obamára szavazna.

8.50

Az Egyesült Államok települései közül elsőként egy New Hampshire-i faluban már megtörtént az elnökválasztás, a szavazás a demokrata párti elnökjelölt, Barack Obama elsöprő győzelmét hozta.

A hagyományosan republikánus többségű, 75 fős Dixville Notchban százszázalékos részvétel mellett, 15-en Obamára, 6-an pedig republikánus riválisára, John McCainre adták szavazatukat.


Az elnökválasztásról további részleteket tudhat meg a FigyelőNet amerikai elnökválasztási oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik