Nagyvilág

Obama lett Amerika elnöke

Fölényes győzelmet aratott Barack Obama John McCain felett, így nyolcévnyi Bush-kormányzás után ismét demokrata uralom lesz a Fehér Házban. A világ legerősebb hatalma első alkalommal választott színes bőrű elnököt.

Az első fekete elnök a Fehér Házban – a legtöbb nyugati lap így kommentálta Barack Obama győzelmét. A demokrata jelölt valóban történelmet írt: az Egyesült Államok 44. elnökeként ő az első színes bőrű.

Barack Obama hozta a papírformát, és fölényesen győzött a republikánus John McCainnel szemben. Magyar idő szerint hajnali ötkor (amikor sok államban még alig dolgozták fel a szavazatokat, Hawaiion és Alaszkában pedig még le sem zárták az urnákat) annyira egyértelmű volt az eredmény, hogy McCain elismerte vereségét, és gratulált legyőzőjének.

Az elnökké váláshoz minimum 270 elektor szükséges, Obama viszont Ohio és Pennsylvania megnyerése után már a szavazatszámlálás elején messze túlszárnyalta ezt. Beszédében – a köszönetnyilvánításon túl – ismét változást ígért, és szebb jövőt az amerikaiaknak.

A Szenátusban is győztek

A demokraták nemcsak elnököt, de szenátusi többséget is nyertek kedden: a demokrata pártnak várhatón 54 helye lesz a Szenátusban, szemben a republikánusok 46 helyével. A részleges parlamenti választásokon kedden 35 szenátort választottak meg. A 35 helyet eddig 23 republikánus és 12 demokrata párti törvényhozó töltötte be.

A világ inkább örült Obama győzelmének

Világszerte üdvözölték Barack Obama megválasztását az Egyesült Államok elnökévé. Nicolas Sarkozy francia államfő, az EU soros elnöke hangsúlyozta, Obama megválasztása nagy reményeket kelt Franciaországban, Európában és azon túl. Hu Csin-tao kínai elnök jelezte, hogy szeretné magasabb szintre emelni az amerikai-kínai kapcsolatok szintjét. A mexikói elnök szerint a fejlődés újabb szakasza következik be az amerikai-mexikói kapcsolatokban.

Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke - KÉPGALÉRIA!

Barack Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke – KÉPGALÉRIA!

Mahmúd Abbász palesztin elnök arra szólította fel az újdonsült amerikai elnököt, fokozza az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében kifejtett erőfeszítéseket. A Gázai övezetet irányítása alatt tartó Hamasz iszlamista palesztin mozgalom arra szólította fel Barack Obama megválasztott amerikai elnököt, hogy tanuljon az előző kormányzat és George Bush hibáiból.

Mwai Kibaki kenyai elnök azt mondta, hogy a kelet-afrikai ország népe végtelenül büszke Barack Obama kenyai gyökereire. Hamid Karzai afgán elnök úgy vélekedett, hogy Barack Obama megválasztása új időszak kezdete lesz a világban.

Üdvözölte Obama megválasztását a német külügyminiszter. Németország minden téren kiegyensúlyozott és jó szövetségesi kapcsolatokra törekszik Washingtonnal – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier. A külügyminiszter szerint a választás bizonyította az amerikai demokrácia életerejét.

Románia számára nincs jelentősége annak, hogy ki nyeri az amerikai választásokat. Az általános amerikai világpolitika nem módosul a jövőben, bárki is költözik be a Fehér Házba – mondta Traian Basescu román államfő a közszolgálati rádió egyik műsorában.

Az amerikai elnökválasztásról részleteket a FigyelőNet elnökválasztási oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik