Külföld

Oroszország befejezte a dél-oszétiai háborút

admin
admin

2008. 08. 12. 18:20

Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét, s egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdet, mert elérte minden célját és megvalósította a békefenntartó misszió mandátumát - mondta Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Eszerint az orosz katonák és a grúz fegyveres erők visszavonulnak a fegyveres konfliktus kezdete előtti pozíciókba – ez a Dél-Oszétiába erősítésül küldött orosz egységek kivonását is jelenti – , az erőszak alkalmazását el kell kerülni, végleg be kell szüntetni minden harci cselekményt, szabad utat kell nyitni a humanitárius segélyeknek, és a nemzetközi közösség hozzálát Dél-Oszétia és Abházia majdani státusa és a térség szilárd biztonsága garantálásához szükséges intézkedések megvitatásához.

Az orosz államfő kijelentette: a dél-oszétiai békéhez az út akkor nyílik meg, ha Grúzia elfogadja és teljesíti a javasolt rendezési elveket, vagyis most Tbiliszin van a sor.

Medvegyev szerint Moszkva válasza Grúzia dél-oszétiai fellépésére optimális volt, amennyiben megakadályozta, hogy a konfliktus sokkal több áldozatot követeljen. Moszkvának nem is volt más választása, s az elmúlt napok megmutatták, hogy a válasz egyben a lehető leghatékonyabb és legkövetkezetesebb is volt. Medvegyev szavai szerint az orosz katonai erő bevetése azért volt szükséges, mert Grúzia tüzérséget és légierőt vetett be a békés polgári lakosság ellen, és az orosz katonák békefenntartó missziójának teljesítése nyitotta meg az utat a békés rendezéshez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.