Nagyvilág

Megbékél Izrael és Palesztina?

Az izraeliek és a palesztinok még soha nem voltak olyan közel a békemegállapodáshoz, mint most - jelentette ki vasárnap Ehud Olmert Párizsban.

Az izraeli miniszterelnök Nicolas Sarkozy francia államfő kezdeményezésére az elnöki hivatalban folytatott megbeszélést Mahmúd Abbásszal. A palesztin elnök a közös sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy mindkét fél eltökélt a békét illetően.

Komoly tárgyalásokat kezdtünk Ehud Olmerttel és Cipi Livni külügyminiszterrel. Folytatjuk az erőfeszítéseket. Komolyan elköteleztük magunkat” – hangsúlyozta Abbász.
Az izraeli miniszterelnök megerősítette, hogy a tárgyalások “nagyon komolyak”. Annak ellenére, hogy “vannak problémák és akadályok”, Olmert úgy ítélte meg, hogy “közeledik a pillanat, amikor döntő és fontos lépéseket kell megtenni”. Hozzátette: “Soha nem voltunk még ilyen közel a békéhez”.

Izrael és a Palesztin Hatóság tavaly novemberben, az egyesült államokbeli Annapolisban kezdte újra a béketárgyalásokat. A felek akkor elkötelezték magukat, hogy 2008 végéig megállapodás születik és létrejön a palesztin állam.

Olmert szerint az Egyesült Államok segítsége mellett Franciaország Nicolas Sarkozy vezetésével további segítséget és új erőt jelenthet a béketárgyalásokon. Abbász szerint Sarkozy “négy minőségben” játszhat fontos szerepet a béketárgyalásokon: Franciaország, az EU soros és az Unió a Mediterrán térségért nevű szervezet elnökeként, valamint a palesztinok és az izraeliek igaz barátjaként.

A két ország vezetője az Unió a mediterrán térségért nevű szervezet alakuló ülésére érkezett Párizsba, amelyen az Európai Unió és a mediterrán országok 43 állam- és kormányfője vesz részt.

A sajtótájékoztatón Nicolas Sarkozy azt hangsúlyozta, hogy az új szervezet célja, hogy a Földközi-tengeri térségben a gyűlölködés és a háborúk helyett az emberek megtanulják szeretni egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik