Nagyvilág

Medvegyev leépítené az állam szerepét a gazdaságban

Az orosz kormányzat csökkenteni akarja az állam szerepét a gazdaságban, és korlátozni kell az állami kiadásokat az infláció elleni küzdelemben, mondta az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev szerdán.

A Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában Medvegyev általánosságban hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát a világ gazdasági gondjainak megoldásában, és megismételte korábbi javaslatát, hogy a rubelt az egyik regionális tartalékvalutává kellene tenni, csökkentve a világ kockázati kitettségét a dollár alakulásának.

Megjegyezve, hogy Oroszországban az infláció több mint kétszeresen meghaladja a hivatalos, évi-5-6 százalékos célt, az államfő úgy vélte. hogy nem tapasztalni a gazdaság “természetfölötti túlhevülését”, mindazonáltal “keményen és egyértelműen föl kell lépni az inflációs irányzatok korlátozása irányában”. A konkrét intézkedések között említette az “eltúlzott” állami kiadások csökkentését, de arra is utalt, hogy túl nagy központi banki szigorra nem lehet számítani, mivel – mint mondta – Oroszország “nem folytathat (a nemzetközi tényezőktől) elszigetelt kamatpolitikát.

Medvegyev dicsérte elődjét, Vlagyimir Putyint, amiért szorosabb állami ellenőrzés alá vonta az energia- és a védelmi ipart. Ez fontos, hogy szavatolni lehessen a gazdaság stratégiai érdekeit a következő években – mondta az államfő, de hozzátette: – Nem tervezzük az állam szerepének, jelenlétének semmilyen további erősítését, növelését a gazdaságban. Ellenkezőleg, lépéseket teszünk azért, hogy csökkentsük az állam jelenlétét a gazdaságban.

Medvegyev arról is szólt, hogy az olajexportból származó, nagy bevételekből képzett állami tartalékot elsősorban hazai beruházásokra, és a szociális programok, nyugdíjak garantálására kell költeni. Valamennyi pénzt lehet külföldi befektetésekre is fordítani, “de csak első osztályú, szavatolt értékpapírokra”, mondta, ezzel gyakorlatilag kizárva, hogy az orosz állami alap részt venne a “nem elsőrendű válságtól” sújtott nyugati nagybankok megmentésében, amint azt közel-keleti és ázsiai szuverén pénzalapok teszik újabban.

Az orosz elnök elvetette az afféle elképzeléseket, hogy állami ellenőrzésű energiacég részt vásárolna az orosz-brit TNK-BP olajipari magán vegyesvállalatból, mondván: Oroszország nem fogja kockázatos részvénybefektetésekkel “szerencsejátékra föltenni” olajvagyonát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik