Nagyvilág

Japánból és Tajvanról is érkezik segítség Kínának

Kína elfogadta japán szakértő egység közreműködését a földrengés sújtotta területeken, ahová korábban már tajvani orvosok is utaztak. A magyar baptisták egy tízezer lakosú települést segítenek, miközben eddig közel húsz erős utórezgés érte a katasztrófa sújtotta övezetet.

A hírt tokiói külügyi illetékesek is megerősítették. A tervek szerint mintegy 60 fős mentőalakulat indul a kínai Szecsuán tartományba, és jelenleg tanulmányozzák, hogy milyen módon juthatnak a lehető leggyorsabban a tragédia helyszínére.

Közben két tajvani buddhista szervezet bejelentette, hogy mintegy harminc önkéntes orvos utazott csütörtökön a katasztrófa-övezetbe. Ugyancsak Tajvanról indult az Air Macau és a China Airlines két charter-gépe, amelyek a sziget karitatív szervezetei által összegyűjtött sürgős segélyszállítmányokat viszi Szecsuánba. A tajvani kormány szerdán közölte, hogy 26 millió dollár értékű segélyt ad Kínának készpénzben, illetve élelmiszerekben.

Kína korábban elutasította a külföldi szakértők segítségét, mindenekelőtt logisztikai problémákra hivatkozva.

A magyar baptisták is segítenek

A Baptista Szeretetszolgálat egy tízezer lakosú település segélyezését vállalta fel a földrengés sújtotta Szecsuán (Sichuan) tartományban. Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának (Rescue24) vezetője, csütörtökön délelőtt tárgyalt a helyi vöröskereszt vezetőivel, majd személyesen kereste fel a segélyszervezet által felvállalt tízezer lakosú Tengtu települést, amelynek több mint kétharmada vesztette életét.

“5000 dollár kézpénzt hoztam magammal, amelyet egy helyi összekötőn keresztül hagyunk itt élelem és a legfontosabb eszközök vásárlására” – mondta az MTI kérdésére válaszolva Pavelcze László. – “A mai segély egy folyamat kezdete, a későbbiekben az általunk és a Baptista Világsegély által összegyűjtött adományokat is ennek a településnek a megsegítésére fogjuk fordítani” – hangsúlyozta a magyar szakember.

Utórezgések pusztítnak

Újabb erős utórengés rázta meg csütörtökön a három nappal korábbi földrengés epicentrumának közelében lévő Jinghsziu (Yingxiu) települést. Szerdán délutánig összesen tizennyolc, a Richter-skála szerinti 5-ös erősség feletti utórengést regisztráltak a délnyugat-kínai Szecsuán (Sichuan) tartományban – közölte a kínai földtani intézet.

A hétfői 7,9-es erősségű földmozgás után megsérült házak közül számos épület teljesen összeomlott, sziklák hullottak a hegyekből, amelyek újabb akadályokat képeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik