Nagyvilág

Bush palesztin államot akar teremteni

Az Egyesült Államok számára "elsőrendű cél a palesztin állam megteremtése" - erről biztosította George Bush amerikai elnök Mahmúd Abbász palesztin elnököt csütörtökön Washingtonban.

Az amerikai elnök – miután a Fehér Házban fogadta Abbászt – megígérte: mindent megtesz azért, hogy még mandátumának lejárta, 2009 januárja előtt létrejöjjön az izraeli-palesztin békemegállapodás. Meggyőződése szerint “a felek egyetértésre jutnak a palesztin állam definíciójáról”. Bush békére törekvő, éleslátó politikusnak nevezte vendégét.

Mahmúd Abbász a találkozó utáni közös sajtótájékoztatón kifejezte abbéli reményét, hogy még a Bush-kormányzat ideje alatt megszületik a békeegyezmény. Hangsúlyozta, hogy Izraelnek ki kell vonulnia a megszállt arab és palesztin területekről.

A palesztin elnök kifejtette: mindent megtesz a komoly tárgyalások érdekében, és hisz abban, hogy valódi, tartós békemegállapodás jön létre a Közel-Keleten.

Méltatása szerint a Bush-adminisztráció erőfeszítései azt jelzik, hogy az Egyesült Államok keményen dolgozik a siker érdekében. Felhívta a figyelmet ugyanakkor az arab békekezdeményezésre, és kitért arra, hogy a békemegállapodás nyomán az arab államok elismerhetik majd Izraelt.

A palesztin elnök a találkozó előtt leszögezte: bármiféle jövőbeni békeegyezménynek konkrét menetrendet kell tartalmaznia a palesztin állam megteremtéséről. Condoleezza Rice külügyminiszternek előző nap kijelentette, hogy a békefolyamat legnagyobb akadálya a Jordán folyó nyugati partján folytatott izraeli telepépítési politika. Az Egyesült Államok által támogatott béketerv az izraeli telepépítkezések teljes körű befagyasztását írja elő.

George Bush elnök a békefolyamat előmozdítására májusban ismét a Közel-Keletre látogat, Izraelbe és több arab országba is elutazik. Megfigyelők szerint az öt hónappal ezelőtti annapolisi békekonferencia óta csekély haladást történt a béke irányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik