Nagyvilág

Clinton megtörte Obama sikerszériáját

John McCain arizonai szenátor a keddi előválasztásokon szerzett győzelmeivel megszerezte az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségét. A demokratáknál viszont maradt a rendkívül szoros eredmény: Hillary Clinton nyert Ohióban, Texasban és Rhode Islandben, Obama lett a győztes Vermontban, míg Clinton Texasban.

A republikánus jelöltek között eldőlt a verseny, Mike Huckabeea visszalépett, s így McCain szállhat ringbe a republlikánusok részéről. A demokratáknál Clintonnak sikerült megtörnie Obama sikerszériáját, így a versenyük tovább éleződik.

Szoros küzdelem a demokratáknál

Hillary Clinton nyerte meg kedden a Demokrata Párt texasi előválasztását, megerősítve helyzetét az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. Clinton előzőleg Ohióban és Rhode Islandben is győzelmet aratott pártbéli vetélytársa, Barack Obama előtt, igaz, minimális különbséggel. A New York-i szenátor, volt first lady e három győzelemmel véget vetett egy hónapja tartó vereségsorozatának.

A versengés gyors befejeződésére – amit a párt érdekében sok demokrata vezető szorgalmaz – nincs kilátás, már csak azért sem, mert Clinton előzőleg világossá tette: akkor sem adja fel a küzdelmet, ha veszít. A Clinton-tábor mindenesetre máris a New York-i szenátor nagy visszatéréséről beszél.

Obama Clinton-szavazókat hódított meg

Clintonra nézve nyugtalanító viszont, hogy Obama a jelentős liberális szavazóbázissal rendelkező Vermontban újabb, eddig biztos Clinton-szavazónak számító csoportokat hódított el: a felmérések szerint az idősebb választópolgárok és a fehér nők többsége is őt támogatta. A keddi előválasztásokon rekordarányú választói részvételt rögzítettek, Texasban például 3,3 millióan szavaztak.

A szuperdelegáltak Clintonnak kedveznek

Hillary Clinton számára valószínűleg az is sorsfordító lehet, ha Michigan és Florida államokban megismételnék az előválasztásokat. A Demokrata Párt úgy döntött, hogy semmisnek tekinti a két állam választási eredményeit, mert mindkét helyen a párt álláspontjával szembemenve, a javasoltnál jóval korábbi időpontban tartották meg az előválasztást. A renitens államok mindegyikében Hillary győzött, így ha ismételten sikerülne megszerezni a voksok többségét, az nagyot lendítene az esélyein.

A versenyt jelentősen befolyásolja az úgynevezett „szuperdelegáltak” döntése is, akik a jelölőkonvención saját belátásuk szerint, az eredményeket nem feltétlenül figyelembe véve állnak majd valamelyik jelölt mellé. A szuperdelegáltak többsége jelenleg Clintont támogatja, így ha a konvenció napján is Obama lesz fölényben, elképzelhető, hogy a hajdani first lady éppen a szuperdelegáltakkal fordít majd a versenyen – latolgatta az esélyeket Magyarics Tamás szakértő a FigyelőNetnek. Ebben az esetben azonban a választók egy része elfordulhat a hivatalos jelölttől, mondván, hogy a döntés szembemegy a népakarattal – tette hozzá.

McCain a befutó

McCain az előrejelzések szerint mind a négy szövetségi államban nyert, ahol aznap előválasztást rendeztek. Vermont után Ohio, majd Rhode Island és Texas államban is megszerezte az elsőséget Mike Huckabee volt arkansasi kormányzóval szemben, aki keddig nem lépett vissza. „Most kezdődik a kampány legfontosabb szakasza, meg kell győzni az amerikaiakat, hogy a másik oldal által kínált tisztelt alternatívák mellett az ő győzelme szolgálja legjobban az Egyesült Államok érdekeit” – hangoztatta McCain a texasi Dallasban mondott győzelmi beszédében.

Az MSNBC értesülése szerint John McCaint szerdán a Fehér Házban fogadja George Bush elnök, hogy Huckabee kiesése után a rózsakertben bejelentse: a szenátort támogatja az elnökválasztási küzdelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik