Nagyvilág

Clinton sorsa a tét a keddi előválasztáson

A keddi előválasztás tétje, hogy Clinton felzárkózik-e Obama mellé és képes lesz-e nekivágni az áprilisi újabb megmérettetésnek. Szakértők szerint ha még sokáig nem jut dűlőre a két jelölt, az a novemberi választásra készülődő McCain malmára hajtja a vizet.

Ha Hillary mindkét nagy államban, Ohióban és Texasban is veszít, akkor minimálisra csökken az esélye arra, hogy ő legyen a párt jelöltje – nyilatkozta a napokban felesége esélyeiről keresetlen őszinteséggel Bill Clinton. A keddi előválasztás valóban döntő fontosságú, de Clinton számára nemcsak a kiütéses győzelem jelenthet megoldást a versenyben maradásra. A hajdani first lady saját elmondása szerint egyáltalán nem gondolkodik a visszalépésen, a napokban pedig úgy nyilatkozott, hogy „még csak most kezd belelendülni a kampányba.”

Ha a kedden szavazó két nagy állam, Ohio és Texas közül legalább az egyikben, valamint a két kisebb állam valamelyikében is győzelmet arat, jelentősen megnő az esélye az elnökjelöltségre és nem fog visszavonulni – nyilatkozta lapunknak Magyarics Tamás Amerika-szakértő. A demokraták esetében a jelöltek között arányosan osztják el a delegáltakat, ebben az esetben tehát a Hillaryt támogató elektorok száma megközelítené Obamáét. Ha csak egyetlen állam áll ki mellette, az azonban kevés lesz a folytatáshoz – mondta a szakértő lapunknak.

Clinton: vannak még tartalékai

Hillary Clinton számára valószínűleg az is sorsfordító lehet, ha Michigan és Florida államokban megismételnék az előválasztásokat. A Demokrata Párt úgy döntött, hogy semmisnek tekinti a két állam választási eredményeit, mert mindkét helyen a párt álláspontjával szembemenve, a javasoltnál jóval korábbi időpontban tartották meg az előválasztást. A renitens államok mindegyikében Hillary győzött, így ha ismételten sikerülne megszerezni a voksok többségét, az nagyot lendítene esélyein.

A versenyt jelentősen befolyásolja az úgynevezett „szuperdelegáltak” döntése is, akik a jelölőkonvención saját belátásuk szerint, az eredményeket nem feltétlenül figyelembe véve állnak majd valamelyik jelölt mellé. A szuperdelegáltak többsége jelenleg Clintont támogatja, így ha a konvenció napján is Obama lesz fölényben, elképzelhető hogy a hajdani first lady éppen a szuperdelegáltakkal fordít majd a versenyen – latolgatja az esélyeket Magyarics Tamás. Ebben az esetben azonban a választók egy része elfordulhat a hivatalos jelölttől, mondván, hogy a döntés szembemegy a népakarattal – teszi hozzá.

Elveszhetnek a szavazatok

Akár Clinton, akár Obama lesz is a demokraták hivatalos jelöltje, a szavazatok egy része akkor is a republikánusoknál köthet ki. Ha Obamával indulnak neki a novemberi választásnak, a nemzetbiztonságért aggódó demokraták McCainre voksolhatnak, Clinton jelöltsége esetében pedig a volt first lady korábbi pályafutásának szélsőségesen liberális eszméi hozhatnak a republikánusoknak szavazatokat.

A keddi eredményeket könnyen a kisebbségek szavazatai dönthetik el, az eddigi tendenciák alapján az afroamerikaiak Obamával, a Texasban jelentős arányban élő latinok pedig inkább Clintonnal szimpatizálnak. Texasban azonban figyelembe kell venni, hogy a Demokrata Párt szabályai alapján azok a körzetek, ahol az előző elnökválasztás alkalmával nagy arányban republikánus jelöltre szavaztak, kevesebb delegáltat küldhetnek. A 2004-es elnökválasztás alkalmával a Texasban élő latinok többsége Bushra szavazott, ez pedig jelentősen csökkentheti Clinton esélyeit.

Húzzák az időt

Minél inkább elhúzódik a Clinton-Obama párharc, annál valószínűbb, hogy a párton belül fellángolnak az indulatok, és az eleinte nyugodt hangvételű kampány még inkább eldurvul – nyilatkozta Magyarics Tamás.

A verseny lezárását a Demokrata Párton belül is egyre többen szorgalmazzák. Az elnökjelöltségtől még januárban visszalépett új-mexikói Bill Richardson szerint a keddi választást „D-napként” (a normandiai partraszállás napja, ez a nap fordulópontot jelentett a II. világháborúban a szövetségesek javára – a szerk.) kellene értelmezni. Érdemes lenne a keddi győztest kikiáltani a párt hivatalos jelöltjének, novemberben ugyanis egy „nagyon erős” McCainnel kell majd szembeszállni – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik