Nagyvilág

Elnököt választ Ciprus

Az elnökválasztás második fordulójában a kommunista Démétrisz Krisztofiasz, parlamenti elnök és a konzervatív Joannisz Kaszulidisz, volt külügyminiszter mérkőzik meg egymással a megosztott szigetország nemzetközileg elismert görög fele államfői tisztségének elnyeréséért.

Mindkét jelölt azt ígérte választási kampányában, hogy újrakezdi a tárgyalásokat a sziget északi részében önálló, de csak Törökország által elismert államot létrehozó ciprusi törökökkel.

Az első fordulóban vereséget szenvedett, és így a második fordulóból kiesett leköszönő elnök, Tászosz Papadopulosz a keményvonalasokhoz tartozik, a görög ciprióták az ő vezetésével utasították el 2004-ben az ENSZ béketervét, amely az 1974 óta kettéosztott földközi-tengeri sziget egyesítését célozta.

A múlt vasárnapi első fordulóban a jelenleg az Európai Parlamentben ülő Kaszulidisz végzett az első helyen a voksok 33,5 százalékával. A második Krisztofiasz lett, aki a szavazatok 33,3 százalékát kapta meg, míg Papadopulosz a harmadik helyre szorult a voksok 31,78 százalékával, és ezzel kiesett a versenyből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik