Nagyvilág

A németek beerősítenek Afganisztánban

A német hadsereg előreláthatóan a nyár folyamán 250 fős harcoló egységet küld Afganisztánba – erősítette meg csütörtökön Bernhard Gertz ezredes, a Bundeswehr érdekvédelmi szervezete, a Bundeswehrverband vezetője.

A berlini védelmi minisztérium szóvivője már előző nap utalt arra: a NATO jelenleg tárgyal arról, hogy melyik tagállamot kérje fel a nemzetközi békeerő (ISAF) kötelékében jelenleg szolgálatot teljesítő norvég egység felváltására.

Még nincs felkérés

Gertz szerint bár hivatalos felkérés még nem érkezett, szinte bizonyos, hogy a feladatot Németország kapja. A szóban forgó alakulat északon állomásozik majd. Feladata mindenekelőtt esetleges zavargások lecsillapítása, konvojok védelme és szükség esetén túszmentés lesz.

Az osztag egyfajta gyorsreagálású feladatot lát majd el, támogatva az ISAF békefenntartó küldetését. Noha a részletek tisztázása még hátravan, a 250 fős német egység minden bizonnyal a nyáron kerül Afganisztánba.

3200 katona már ott van

A nemzetközi békeerő keretében Németország évek óta mintegy 3200 katonát állomásoztat a közép-keleti ország északi részén. A Bundeswehr-kontingens mandátuma csakis az északi területekre szól, s a megbízatás értelmében a katonák közvetlen harci cselekményekben nem vehetnek részt.

A Bundeswehrverband vezetője azt állította, hogy a 250 fős egység feladatai összeegyeztethetők a jelenlegi parlamenti mandátummal. Ezt azonban a konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokraták és az ellenzéki pártok kétségbe vonják. Egyúttal arra figyelmeztettek: elkerülhetetlen, hogy a német katonák közvetlen harci cselekményekbe sodródjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik