Nagyvilág

Fico Kubát ünnepelte

Robert Fico szlovák kormányfő ismét kiérdemelte az újságírók bírálatát azzal, hogy idén is részt vett a kubai nagykövetség ünnepi fogadásán.

A csütörtöki szlovákiai lapok megjegyzik: a kormányfő néhány nappal azután fogadta el a kubai forradalom 49. évfordulója alkalmából rendezett fogadásra a meghívót, hogy Kuba kiutasította Ivana Kullova szlovák állampolgárt, az Emberek Veszélyben civil szervezet elnökét.

Ján Kubis külügyminiszter csütörtöki sajtóértekezletén nem tartotta helyesnek a részvételt a fogadáson, és leszögezte: Kubában továbbra is megsértik az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat – írta Webnoviny internetes hírportál.

A Sme című napilap „Fico megünnepelte a kubai forradalmat” című írásában idézi a kormányfő szavait: „Nem látok ebben semmi rosszat. Ez tiszteletadás konkrét emberek és egy konkrét állam előtt. Ha pedig bűncselekmény, akasszanak fel a bal bordámnál”. A kormányfő valószínűleg az 1688-ban született Juraj Jánosík betyár kivégzésére utalt, akit nemrégiben példaképül állított kormánya elé .

A Pravda című napilap idézi Martin Bútorát, Szlovákia volt washingtoni nagykövetét, aki szerint Fico részvétele a fogadáson „az ország demokratikus ellenzéknek adott pofon” volt, miután Kuba nem volt hajlandó a területére beengedni a szlovák emberjogi aktivistát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik