Nagyvilág

Fico egy bűnözőt tekint szlovák példaképnek

Juraj Jánosík, akit Robert Fico miniszterelnök kormánya példaképének tekint, közönséges zsivány haramia volt – nyilatkozott a szlovák nemzeti legendává magasztosult Jánosík életének kutatója.

Az 1688-ban született Jánosík azért lett – a zsákmányát szegények között szétosztó – legendás alakja a szlovákok emlékezetének, mert rablásai során megkímélte a kifosztottak életét.


Vaskampón végezte

„Hiába fogunk mi itt küzdeni a jogállamért, ha Jánosíkot holmi példaképként fogjuk felmutatni a népnek. Hogyan kérhetjük számon a törvény tiszteletét az embereken akkor, ha egyszer Jánosík maga a törvényszegés tipikus megtestesítője, akiről tényszerűen tudni, hogy bűnöző volt” – mondta Eva Krekovicová, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) etnológusa, a történettudományok docense, Jánosík életének és legendájának kutatója.

Amit Fico beszél, az egyszerűen nevetséges, Jánosík osztogató virtusa nincs bizonyítva, mindössze annyit tudunk, hogy néhány falubeli lánynak gyűrűt adott. Ráadásul mindössze két „szezonban” zsiványkodott, mígnem pandúrkézre került. 1713-ban Liptószentmiklóson (Liptovsky Svaty Mikulás) 25 évesen felakasztották, méghozzá nem is hagyományos módon: nem a nyakára vetettek kötelet, hanem a bordái közé akasztott vaskampón végezte.


Fico okos historizmusa

Fico szerdán Túrócszentmártonban, a 15 éve önálló államként létrejött Szlovákia évfordulójának ünnepén nevezte példaképének Jánosíkot. Egyszersmind jelezte, hogy kormánya különösen nagy hangsúlyt kíván adni a hazafias nevelésnek, elvégre a szlovák nemzetnek olyan nagyságai vannak, Svatopluk és mások, akiknek igenis jelen kell lenniük a nemzet emlékezetében.

Fontos, hogy az emberek tudják: amikor a jelenlegi európai országok területén még csak állatok rohangáltak, akkor a szlovákok már államalakulatban éltek – mondta a szlovák miniszterelnök. Tekintélyes szlovák történészek ezt azonnal cáfolták, mondván, hogy akkor még csak a szlovák nyelvtől távoli nyelvet beszélő szlávok éltek a térségben, elemzők pedig ostobaságnak nevezték a kormányfő „okos historizmusként” meghirdetett programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik