Nagyvilág

Nem sok esélyt adnak a demokratikus Pakisztánnak

Mohammed Mian Szumro ügyvezető pakisztáni miniszterelnök bejelentette, hogy a január 8-ára tervezett általános választásokat egyelőre nem halasztják el Bhutto meggyilkolása miatt. E közben, a nyugati média az ázsiai ország teljes destabilizálódásától tart.

“Egyelőre úgy áll a helyzet, hogy a választásokat a korábbi bejelentésnek megfelelően megtartjuk, de ezzel kapcsolatban konzultálunk minden politikai párttal” – mondta újságírók előtt.

Bhutto meggyilkolásának hírére felbolydult az ország, még inkább megingott az iszlám terrorizmus elleni globális küzdelem egyik legfontosabb bástyája. Az ellenzéki vezető hívei több városban randalírozni kezdtek az utcákon, felgyújtottak számos üzletet, gépkocsit. Az incidensekben legkevesebb 10 ember meghalt.

Az ország északnyugati részén fekvő Pesavarban mintegy 4000 Bhutto-szimpatizáns vonult az utcákon. Közülük néhány száz kifosztotta és felgyújtotta a Pervez Musarraf elnököt támogató legjelentősebb párt helyi irodáját, amelyben senki sem tartózkodott.

A rendőrség szerint az ország gazdasági központjában, Karacsiban a tömeg kifosztott, majd felgyújtott három bankot. Szindh tartományban, amelynek székhelye Karacsi, a biztonsági erők a tartományi belügyminiszter közlése szerint utasítást kaptak arra, hogy éles lőszert használhatnak az erőszakos tüntetők ellen.

Sötét jövőt vizionálnak a nyugati lapok

A Neue Zürcher Zeitung című svájci világlap írja: Benazir Bhutto, Pakisztán legbefolyásosabb politikusa abszurdan magas árat fizetett becsvágyáért, azért, hogy a Pakisztáni Néppártot a januári választásokon ismét győzelemhez segítse, s ő maga két, idő előtt befejeződött miniszterelnöki periódus után ismét kormányfő legyen.

A milánói Corriere della Sera szerint egy destabilizálódott Pakisztánban nem lenne meg az erő ahhoz, hogy az al-Kaidát és a tálibokat az Afganisztánnal határos körzetekben legyűrje. Ami még ennél is rosszabb, fennáll az a veszély, hogy nukleáris fegyverei avatatlan kezekbe kerülnek. A káoszért nagyon nagy árat kellene fizetni, és éppen ezért hihető, hogy ismét a tábornokok lesznek azok, akik megpróbálnak rendet teremteni.

Dagens Nyheter (Stockholm): Benazir Bhutto meggyilkolása megerősíti a Pakisztánról kialakult rendkívül sötét képet. A jövőt illetően még rosszabb forgatókönyvek képzelhetők el. A rettenetes az egészben az, hogy az öngyilkos merénylet egyáltalán nem volt váratlan. Mindez megerősíti, hogy Pakisztán a káosz felé tart, hogy a januárra tervezett választás nem lehet szabad és igazságos, s hogy az ország az Egyesült Államok megbízhatatlan szövetségese a terrorizmus elleni harcban.

A londoni The Times szerint Bhutto meggyilkolásának célja az volt, hogy szétrombolja Pakisztánnak a szabad választásokra formált jogát. Bhutto emlékét úgy tisztelhetik a legjobban, ha Pakisztán megmutatja: a demokrácia mindig győz a gyilkos szélsőséggel szemben.

A mérsékelten baloldali Berliner Zeitung úgy vélekedik, hogy Benazir Bhutto meggyilkolása lehetetlenné tette Pakisztán demokratizálásának sikerét, bármilyen korlátozott legyen is a demokratizálódás. Pakisztán valószínűleg már azzal is jól jár, ha átmenetileg helyreáll Musarraf egyeduralma. Valószínűbb azonban egy olyan időszak, amikor mindenki harcol mindenki ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik