Nagyvilág

Az al-Kaida ölte meg Bhuttót

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat pénteken jelentkezett a pakisztáni ellenzéki vezető életét kioltó merénylet elkövetőjeként – jelentette az ARY pakisztáni kereskedelmi televízió. Bhutto meggyilkolásának hírére felbolydult az ország, hívei az utcákon randalíroznak.

Az iszlámábádi kormány azonban állítása szerint nem tud arról, hogy az al-Kaidának köze volna a terrorcselekményhez. Ezt a belügyminisztérium közölte a francia hírügynökséggel a tévé jelentésére reagálva.


“Nagyon valószínű, hogy az elkövetők szélsőséges elemek, amilyenek több támadást is elkövettek az utóbbi időben az országban” – mondta a minisztérium szóvivője, elismerve, hogy ezek az emberek kapcsolatban állhatnak az al-Kaidával.


Mohammed Mian Szumro ügyvezető pakisztáni miniszterelnök bejelentette, hogy a január 8-ára tervezett általános választásokat egyelőre nem halasztják el Bhutto meggyilkolása miatt. “Egyelőre úgy áll a helyzet, hogy a választásokat a korábbi bejelentésnek megfelelően megtartjuk, de ezzel kapcsolatban konzultálunk minden politikai párttal” – mondta újságírók előtt.


Zavargások az országban


Bhutto meggyilkolásának hírére felbolydult az ország, még inkább megingott az iszlám terrorizmus elleni globális küzdelem egyik legfontosabb bástyája. Az ellenzéki vezető hívei több városban randalírozni kezdtek az utcákon, felgyújtottak számos üzletet, gépkocsit. Az incidensekben legkevesebb 10 ember meghalt.



Az al-Kaida ölte meg Bhuttót 1

Jármûveket gyújtanak fel a feldühödött tüntetõk (fotó: MTI/EPA)


Az ország északnyugati részén fekvő Pesavarban mintegy 4000 Bhutto-szimpatizáns vonult az utcákon. Közülük néhány száz kifosztotta és felgyújtotta a Pervez Musarraf elnököt támogató legjelentősebb párt helyi irodáját, amelyben senki sem tartózkodott.


A rendőrség szerint az ország gazdasági központjában, Karacsiban a tömeg kifosztott, majd felgyújtott három bankot. Szindh tartományban, amelynek székhelye Karacsi, a biztonsági erők a tartományi belügyminiszter közlése szerint utasítást kaptak arra, hogy éles lőszert használhatnak az erőszakos tüntetők ellen.


Apja mellé temetik


Hazaszállították szülővárosába a meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető, volt kormányfő holttestét, hogy apja mellé temessék – közölték Bhutto pártjának tisztségviselői. A Pakisztáni Néppárt (PPP) illetékesei elmondták, hogy Bhutto holttestét egy katonai C–130-as repülőgéppel szállították Iszlámábádból az ország délkeleti részén fekvő Szukkúrba. A volt kormányfő földi maradványait férje és három gyermeke is elkísérte, akik a merénylet hallatán sebtében visszatértek Dubaiból Pakisztánba.



Az al-Kaida ölte meg Bhuttót 2

Bhutto az utolsó beszéd közben – KÉPGALÉRIA A MERÉNYLET HELYSZÍNÉRÕL


Pervez Musarraf pakisztáni elnök, aki éveken át Benazir Bhutto politikai vetélytársa volt, a merénylet miatt háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Ezen idő alatt az iskolák és az üzletek is zárva tartanak majd.


Bhutto csütörtökön, merénylet következtében vesztette életét egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik