Nagyvilág

Lemondott a főparancsnokságról Musarraf

Lemondott szerdán reggel hadsereg-főparancsnoki tisztségéről Pervez Musarraf pakisztáni elnök, akit csütörtökön iktatnak be hivatalának újabb ciklusára.

Az államfő eddigi helyettesének, Asfak Kajani tábornoknak adta át a hatalmat pompás ceremónia keretében az Iszlámábád melletti Ravalpindi garnizonvárosban. „Holnaptól már nem viselem az egyenruhát” – mondta Musarraf a ceremónián részt vevő több száz meghívott előtt, és elismerte, hogy kicsit szomorúnak érzi magát.

„A hadsereg volt az életem, a szenvedélyem” – tette hozzá. A most leköszönő főparancsnok nyolc évvel ezelőtt vértelen katonai puccsal vette át a hatalmat Pakisztánban, ahol a függetlenség elnyerése óta eddig vagy puccsista tábornokok vagy a háttérben meghúzódó hadsereg uralkodott. Musarrafot csütörtökön iktatják be „civil elnökként” hivatalának újabb ciklusára.

Musarraf tábornok nyolc éve vértelen államcsínnyel ragadta magához a hatalmat. Október 6-án elsöprő többséggel erősítették meg hivatalában.

A szavazás eredményét múlt csütörtökön hitelesítette az új összetételű legfelsőbb bíróság, amelyből eltávolították a november 3-án bevezetett rendkívüli állapotot ellenző bírákat. Az ellenzék és a nemzetközi közösség követeli, hogy még a január 8-ra kitűzött törvényhozási választások előtt oldják fel a rendkívüli állapotot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik