Nagyvilág

Markó szerint a többség az RMDSZ-t támogatja

Az európai parlamenti választások nyomán újból bizonyságot nyert, hogy az erdélyi magyarság jelentős többsége továbbra is a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), az egységes politikai képviseletet támogatja - állapította meg keddi bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a szövetség elnöke.

Elmondta: az RMDSZ elégedett az eredménnyel, ez egyben csattanós válasz mindazoknak, akik az RMDSZ 5 százalék alatti teljesítményét vetítették előre, de azoknak is, akik meg is tettek mindent azért, hogy a szövetség ne érje el a bejutási küszöböt.

Kelemen Hunor kampányfőnök, az RMDSZ ügyvezető elnöke a sajtóértekezleten elmondta: az RMDSZ megőrizte a magyarság támogatását, ennek köszönhetően most legkevesebb két képviselőt küldhet Brüsszelbe. Leszögezte: helyes volt az a tizenhét évvel ezelőtt megfogalmazott politikai célkitűzés, hogy egységes politikai képviseletet kell létrehozni, és a demokratikus, parlamenti eszközöket kell felhasználni a magyarság érdekeiért folytatott küzdelemben.

Tőkés László, aki független jelöltként ugyancsak bekerült az Európai Parlamentbe, az egy nappal korábban kiadott nyilatkozatában megválasztását az erdélyi magyarság közös győzelmének nevezte. Úgy fogalmazott: november 25-én a romániai magyarság körében a demokrácia győzött. “Nemzeti közösségünk élt a szabad demokratikus verseny nyújtotta lehetőséggel, és az országos számarányát felülmúló részvételével bebizonyította, hogy igényt tart a választás szabadságára” – olvasható a dokumentumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik