Nagyvilág

Iliescu szerint a románok nem értik az EU-t

A románok többsége még nem érti, mi az Európai Parlament (EP) helye és szerepe, ezért voksoltak kevesen a hétvégi választásokon - mondta Ion Iliescu volt román elnök kedden Budapesten az MTI-nek.

Az emberek nem értették meg, mi az Európai Parlament helye és szerepe, ezért mentek el kevesen szavazni a hétvégén. A távolmaradás nem értékelhető az Európai Unió elleni tiltakozásnak – mondta Ion Iliescu, aki a Világpolitikai Fórumra érkezett a fővárosba.

A román exelnök megjegyezte: az EP-választásokon általában nem ritka az alacsony részvétel, más tagállamokban is kevesebben mennek el szavazni az EP-képviselőkre, mint a nemzeti parlamentek delegáltjaira. Iliescu az EU jövőjéről szólva úgy vélekedett, hogy a közösségnek nem a világ vezető hatalmának kell lennie, hanem gazdaságpolitikai közvetítőnek az Egyesült Államok és az új gazdasági hatalmak, Kína és India között.

A román politikus egyetértett Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök azon keddi kijelentésével, hogy az Európai Uniónak és Oroszországnak szerződéseken alapuló, kiterjesztett partnerséget kellene kialakítania egymással.

Az európai parlamenti választásokat vasárnap tartották Romániában. Országos szinten alacsony volt a részvételi arány, magas volt viszont a magyar többségű megyékben a szavazási kedv.

A szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozása után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,52 százalékot, Tőkés László pedig 3,43 százalékot ért el; a választásokat az ellenzéki Demokrata Párt (PD) nyerte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik