Nagyvilág

Elsüllyedt az óceánjáró a Déli-sarkvidéken

Elsüllyedt az Explorer óceánjáró hajó pénteken a Déli-sarkvidéken, mintegy ezer kilométerre a Horn-foktól, 15 órával azután, hogy aznap reggel, közép-európai idő szerint fél nyolc tájban egy jéghegynek ütközött.

A hajó 100 utasát és 54 főnyi személyzetét még jóval ezelőtt a mentőcsónakokból fedélzetére vette, és sértetlenül a Chiléhez tartozó György király-szigetre szállította a norvég NordNorge utasszállító hajó. Amint az időjárási körülmények lehetővé teszik, a hajótörötteket repülőgéppel a dél-chilei Punta Arenasba viszik –közölte a chilei haditengerészet szóvivője.


Elsüllyedt az óceánjáró a Déli-sarkvidéken 1

A jéghegynek ütközött hajó (Fotó: EPA)



Az Explorer a Déli-Shetland-szigetek közelében ütközött jéghegynek. Mint a hajó személyzetének egyik argentin tagja a La Tercera című lapnak elmondta, az utasok rendkívül fegyelmezetten viselkedtek. A legnehezebb az a négy óra volt számukra, amelyet a mentőcsónakokban töltöttek. A meleg öltözet dacára átfagytak, átáztak. A jéghideg vízben azonban csak néhány percig maradtak volna életben.

A hajón amerikai, brit, kanadai, ausztrál, holland és más nemzetiségű utasok tartózkodtak. Az 1969-ben épített és 1993-ban felújított Explorer általában kéthetes tengeri körutakat tett az Atlanti-óceán déli részén, ahol az utasok – kabinonként nyolcezer dollár ellenében – gyönyörködhettek a jéghegyek látványában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik