Nagyvilág

Maradnak a holland katonák Afganisztánban

Egyetértésre jutottak a koalíciós pártok Hollandiában arról, hogy két évvel meghosszabbítják az ország csapatainak részvételét a dél-afganisztáni NATO-misszióban – közölte a holland NOS televízió teletextje csütörtök este hágai kormányforrásokra hivatkozva.

A hárompárti koalícióban utolsóként a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA) foglalt állást az elvben jövőre lejáró küldetés meghosszabbítása mellett. A kormány várhatóan a jövő héten hozza meg a hivatalos döntést. Az is bizonyosnak látszik ugyanakkor, hogy – nem utolsósorban a nemrégiben bejelentett magyar, szlovák, cseh és francia hozzájárulásnak köszönhetően – a jelenlegi 1600 fő körüli holland jelenlét jövőre csökkenni fog.


Hollandia jelenleg az afganisztáni NATO-misszió hatodik legnagyobb hozzájárulója, de az országban meglehetősen népszerűtlen a küldetés annak nagyfokú kockázata miatt. A tálib jelenlét miatt veszélyes Uruzgán körzetében – ahol Hága több mint ezerfős jelenléttel vezeti a helyi NATO-különítményt – tucatnyi holland katona vesztette már életét. A holland kormány emiatt értésre adta, hogy csak akkor vállalja a küldetés folytatását, ha az eddiginél több NATO-tagország kapcsolódik be a műveletekbe a legveszélyesebb, déli térségben.


A fentebb említett tagállamok illetékesei az elmúlt hetekben hozták nyilvánosságra, hogy segítenek Hollandiának. Szekeres Imre honvédelmi miniszter például a szövetségi tagországok védelmi minisztereinek – véletlenül éppen Hollandiában tartott – múlt havi ülésén jelentette be: Magyarország kész arra, hogy a jövő évtől részt vállaljon a dél-afganisztáni megfigyelő, összekötő, kiképző feladatokat végző NATO-egységek munkájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik