Nagyvilág

Az összeomlás szélén a szudáni misszió

Késhet az ENSZ és az Afrikai Unió közös dárfúri békefenntartó erejének felállítása és kivezénylése, mivel még mindig hiányzik a szükséges felszerelések és alakulatok egy része. Ha rövid időn belül nem áll rendelkezésre megfelelő erőforrás, akkor az ENSZ erőfeszítései végleg kudarcba fulladhatnak.

A Biztonsági Tanács július végén hagyta jóvá a húszezer katonából és hatezer rendőrből álló közös alakulat (UNAMID) felállítását, és e békefenntartó erőnek január 1-jén kellene átvennie a hétezer fős AU-erők feladatait és hatáskörét, de ez minden bizonnyal késni fog.

Jean-Marie Guéhenno, a békefenntartási feladatokban illetékes ENSZ-főtitkár-helyettes elmondása szerint az ENSZ-nek hat harci és tizennyolc szállító helikopterre lenne szüksége ahhoz, hogy hatékonyan végezze feladatát. Emellett a szudáni kormány még mindig nem hagyta jóvá négy, nem afrikai országok által felajánlott katonai, illetve mérnöki egység kivezénylését.

A békefenntartó csapatok egyharmada afrikai lenne, ám az afrikai országokból származó katonák nem ütik meg az elvárt mércét. Guehenno figyelmeztetett: ha a problémák nem oldódnak meg, akkor a misszió 2008-ban nem lesz képes ellátni a vállalt feladatokat, és az ENSZ erőfeszítései kudarcba fulladnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik