Külföld

A bukás küszöbén a szudáni ENSZ-misszió

admin
admin

2007. 10. 26. 17:46

A 26 ezres Dárfúrba küldött békefenntartó alakulat tevékenysége valószínűleg kudarcba fullad, hacsak a segélyező országok nem küldenek helikoptereket a térségbe – nyilatkozta a nemzetközi erők vezetője.

Az Afrikai Unió erőinek vezetője, Martin Luther Arwai szerint a békefenntartók sikere nagyrészt a Líbiában szombaton kezdődő béketárgyalásoktól függ. A tábornok szerint emberei továbbra is a felkelők célpontjai maradnak addig, amíg nincs békeszerződés – írja a Times Online.

A 7000 fős Afrikai Unió megpróbálja a civilek és a segélyszervezetek dolgozóinak bztonságát, garantálni, de úgy tűnik, hogy az idán még saját magukat sem sikerült megvédeniük. Az AU tíz tagja életét vesztette, amikor a múlt hónapban Haskanita területén található bázisukat lázadók megtámadták.

A bevándorlók és a lázadók által a békefenntartókkal szemben támasztott elvárások visszaüthetnek, ha mégsem sikerül rövid időn belül visszaállítani a rendet.


A Szudán nyugati részén fekvő Dárfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben és a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében.

A felkelők 2003 elején fogtak fegyvert az etnikailag erősen kevert Dárfúr térségében, mert állításuk szerint az arabok által uralt kartúmi kormány elhanyagolja a koldusszegény sivatagos térséget és az ott élő fekete bőrű lakosságot. A konfliktus 2003-as kirobbanása óta két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.