Nagyvilág

Amerika sikere a bin Laden beszéd?

A Republikánus Párt színeiben az amerikai elnökjelöltségért versengő John McCain szenátor szerint az al-Kaida terrorhálózat vezérének új üzenete azt bizonyítja, hogy az iraki amerikai hadműveletek sikeresek.

Oszama bin Laden erőik egyesítésére és a megosztottság elkerülésére szólította fel az iraki lázadókat az al-Dzsazíra arab hírtelevízió által hétfőn közzétett hangfelvételen.

A terrorista akciók, a gyilkosságok, a pokolgépes merényletek hatékonyságának fokozását “elrendelő” Oszama bin Laden üzenete “egyértelmű jele annak, hogy sikerrel járunk Irakban” – idézte McCaint kedden a CBS televízió.

A szenátor azt mondta: az iraki nép nagyon belefáradt abba, hogy az al-Kaida “a legkegyetlenebb módon elveszi, megöli fiatal asszonyait, embereit”.

“Az iszlám nemzet érdekei előbbre valóak egy-egy csoport érdekeinél” – mondja a felvételen beszélő férfi, akiről a Fehér Ház közölte, hogy valóban Oszama bin Laden. Dana Perino szóvivő keddi tájékoztatása szerint az amerikai hírszerzés megállapította, hogy a hangfelvétel eredeti.

Perino annyi megjegyzést fűzött a felvétel tartalmához: úgy tűnik, hogy mintha bin Laden megpróbálná visszanyerni megfogyatkozott magabiztosságát. A szóvivő azt mondta: az amerikai stratégia hozott ugyan bizonyos sikereket, de “még hosszú az út”. Az al-Kaidát az emberiség ellenségének nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik