Nagyvilág

Amerika kivonulna Koszovóból

Az amerikai védelmi miniszter felvetette: kivonnák katonáikat Koszovóból, mivel embereikre nagyobb szükség van Afganisztánban. Az Egyesült Államok ezzel a döntéssel az európaiak kezébe adná a koszovói kérdés rendezését.

A B92 belgrádi hírügynökség honlapja vasárnap este idézett egy Reuters tudósítást, amely szerint Robert Gates amerikai védelmi miniszter ukrajnai látogatásán jelezte: az Egyesült Államok megfontolja csapatai kivonását Koszovóból.

Tanácsadói javaslatára úgy tűnik, Gates hajlik a végső döntést 2008 nyarára halasztani. Az ok: az 1600 amerikai katonára Afganisztánban nagyobb szükség van mint a Balkánon, mivel a szövetségesek nem tartják be korábban vállalt kötelezettségeiket. Megfigyelők szerint Gates jelezni kívánta az európaiaknak, hogy Amerika nélkül kell rendezniük Koszovó kérdését, amennyiben az afganisztáni vállalásokat továbbra sem teljesítik.

A hétfői The Daily Telegraph szerint Nagy-Britannia megfontolja Afganisztánban állomásozó (jelenleg 7700 fős) csapatai létszámának növelését, mivel “komoly az aggodalom, hogy a kanadai és a holland kormány kivonja erőit a növekvő belső politikai nyomás miatt.” A cikk szerint a brit erőket az iraki Bászra térségéből irányítanák át afgán területre.

“Kabuli diplomáciai körökben elterjedt nézet, hogy Kanada visszavonja jelenleg Kandahár térségében harcoló csapatait, miután 2001 óta 71 kanadai katona vesztette életét. A holland kormány jelezte, szeretné ha más NATO-tagállamok vennék át csapatai feladatait Uruzgán tartományban 2008 augusztusától. A hollandok az elmúlt egy év során 11 katonát vesztettek” – teszi hozzá a cikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik