Nagyvilág

Kihátrálnak a NATO-erők Afganisztánból?

A NATO jövőjére nézve nagy kockázatot jelent, hogy a szövetség számos tagja újraértékelte a tálibok elleni harcban betöltött szerepét, és a kivonulást fontolgatja – nyilatkozta a NATO-erők afganisztáni főparancsnoka. Az ENSZ által közzétett legfrissebb felmérés szerint a tálibok által elkövetett öngyilkos merényletek száma 69 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest.

Úgy gondolom, hogy az Afganisztánban jelen lévő mind a 26 NATO-tagállam érzi, hogy katonai szempontból válaszúthoz érkeztünk – fogalmazott a NATO jövőjének válságával kapcsolatban Dan McNeill tábornok a Daily Telegraphnak adott nyilatkozatában.

Kanadában és Hollandiában egyre nagyobb a politikai nyomás annak érdekében, hogy a Dél-Afganisztánba küldött katonáik ne „harci” státuszt töltsenek be. A német és az olasz kormány szintén az észak-afganisztáni szerepvállalás újragondolására kényszerül.

Jóllehet a NATO csapatai a tálibok fölé kerekedtek, csak mérsékelt előrehaladást tudtak elérni, mert nem rendelkeznek megfelelő erőkkel ahhoz, hogy az ország minden része felett ellenőrzést gyakoroljanak – számolt be Mc Neill tábornok.

Egyedül maradnak a britek és az amerikaik?

Nagy-Britannia, Kanada és Hollandia vesz részt a legnagyobb mértékben a súlyos összecsapásoktól súlytott dél-afganisztáni térségben. Egy esetleges kanadai vagy holland csapatkivonással az Egyesült Államok és Nagy-Britannia maradna az egyedüli, aki ezernél több, harci feladatokra bevethető katonával rendelkezne a térségben.

A Nyugat mintegy 50 ezer katonával van jelen Afganisztában, rajtuk kívül még ugyanennyi frissen kiképzett afgán biztonsági ember áll készen a harcra. Az amerikai katonai erők becslése szerint, figyelembe véve a népességet és a népsűrűséget, egy Afganisztán területű ország stabilizálásához mintegy 400-500 ezer katonára lenne szükség.

Egyre több az öngyilkos merénylő

A britek által ellenőrzött dél-afganisztáni Helmand tartományban a tálibok súlyos veszteségeket szenvedtek, ezért az utóbbi időben az öngyilkos merényeletek minden eddiginél nagyobb mértéket öltöttek – a The Independent című napilap.

Egy frissen közzétett ENSZ-felmérés szerint az év első nyolc hónapjában 103 öngyilkos merénylet történt Afganisztánban, ami 69 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest.

Azt látjuk, hogy a tálibok, mivel veszteségeket szenvedtek, ma már egyre több külföldi katonával harcolnak – nyilatkozta a The Independent című amerikai napilapnak Brigadier Lorimer, aki a britek által felügyelt Helmand tartomány főparancsnoka. A tábornok szerint ma már a tálibokhoz hű erők mintegy negyven százaléka nem afgán, az öngyilkos merényletek növekvő száma pedig a tálibok elszántságát mutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik