Nagyvilág

Visszafoglalják a tálibok az afgán tartományokat

A brit csapatok a télen minden bizonnyal elveszítik azokat az afgán területeket, amelyeket az idén nyáron hatalmukba kerítettek – figyelemztetett a NATO főparancsnoka, aki szerint a tálibok újraszerveződésre készülnek.

Minden jel arra mutat, hogy a tálibok a télen újraszerveződnek és visszaszerzik az általunk most felszabadított területeket – idézte Dan McNeill tábornok szavait a BBC. Az afgán erők nem sokáig tudják megtartani a tartományt, így nagy valószínűséággel jövőre ismét ugyanezekért a területekért kell majd harcolnunk – mondta.

A tábornok szerint a szövetséges csapatok számos fontos katonai sikert értek el az utóbbi hat hónapban Helmand tartományban. Ugyanakkor az afgán biztonsági erők nem lesznek képesek önállóan a tartományi béke fenntartásához, mivel a tálibok a télen várhatóan újraszerveződnek majd.

Az utóbbi hat hónapban a britek taktikája a tálibok kiszorítása volt a folyóvölgyből, ahol központi bázisokkal rendelkeztek. McNeill szerint ez sikeres stratégia volt, ugyanakkor az Afgán Nemzeti Biztonsági Erők valószínűleg nem sokáig tudják a tartomány biztonságát garantálni.

Az afgán hadsereg és rendőrség megfelelő kiképzése a brit csapatok kivonulásának egyik feltétele – mondta a tábornok. A britek katonai eredményei és az afgán újjáépítési folyamat jól halad, ugyanakkor a táliboktól már elfoglalt területek kormányzásával még komoly problémák vannak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik