Nagyvilág

Bush: Afganisztán egyre biztonságosabb

George Bush amerikai elnök szerint Afganisztán Hamid Karzai elnök erőfeszítéseinek köszönhetően egyre biztonságosabb és stabilabb ország.

Bush szerdán egyórás megbeszélést folytatott az ENSZ Közgyűlésének ülésszakára New Yorkba érkezett Karzai elnökkel az elegáns Waldorf-Astoria szállodában; a találkozó után tájékoztatta a sajtót. Elemzők megjegyzik: Afganisztánban rekordméreteket ölt a kábítószer-kereskedelem, és a tálib mozgalom újjáéledéséről érkeznek hírek, Bush ennek dacára beszélt stabilitásról és biztonságról. Az iraki háborús taktikája miatt sokat bírált amerikai elnök mindenképpen haladásról akar beszámolni “ezen a fronton”.


Bush arról biztosította az afgán elnököt, hogy Washingtonban barátokra talál. “Afganisztánban valóban fejlődés történt” – nyilatkozott Karzai elnök, és utalt az alapszolgáltatások, például a közúti közlekedés, az oktatás javulására. Mindketten kerülték viszont a burjánzó drogkereskedelem említését, és nem beszéltek arról, hogy az Oszama bin Laden al-Kaida-vezér utáni keresés eredménytelen volt, illetve hogy a tálib mozgalom újjászerveződik.


Az ENSZ augusztusi jelentése szerint a közép-ázsiai országban rekordméreteket ért el idén az ópiumgyártás alapját jelentő mákültetvények nagysága a tálib fegyveres csoportok támogatásával és nem utolsósorban Karzai korrupt kormánytisztviselőinek biztatásával. Lényegében a világ teljes ópiumtermelése Afganisztánhoz kötődik, a fő haszonszerzők a tálib felkelők.


Bush azt mondta, további fejlődést vár az afgán elnöktől. A nemzetközi erők kötelékében 20 ezer amerikai katona harcol Afganisztánban a tálib lázadók ellen. Karzai – ígérete szerint – mindent megtesz azért, hogy béketárgyalásokat folytasson a tálib mozgalommal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik