Külföld

Újabb utódjelöltet emelt a versenybe Putyin

admin
admin

2007. 09. 25. 13:09

Az orosz kormány egyik legjelentősebb liberális politkusát, Alekszej Kudrin pénzügyminisztert nevezte ki egyik miniszterelnök-helyettesnek Putyin elnök, újabb jelöltet juttatva ezzel az államfői posztért folyó versenybe. Szergej Ivanov és Dimitrij Medvegyev megúszták a kormányátalakítást, így miniszterelnök-helyetesként továbbra is esélyesek maradnak az elnöki székért.

Miniszterelnök-helyettesi kinevezésével Putyin a lehetséges utódjelöltek sorába juttatta Alekszej Kudrin pénzügyminisztert is – írta a Kommerszant című orosz lap.

A Financial Times című napilap szerint a tény, hogy Szergej Ivanov és Dimitrij Medvegyev megtartották pozíciójukat miniszterelnök-helyettesként, azt mutatja, hogy továbbra is aktívak az államfői posztért folytatott versenyben, annak ellenére, hogy a nemrég felbukkant Zubkovról is lehetséges utódként nyilatkozott Putyin. Az elnök Zubkov után hétfőn a kormányba emelte másik szövetségesét, Dimitrij Kozakot is, aki regionális fejlesztési miniszter lesz.

Elenyésző változtatások

A Vremja Novosztyej című lap szerint a Putyin által hétfőn végrehajtott strukturális változtatások elenyészők. Ezzel szemben figyelemre méltó, hogy két hölgy is bekerült a kabinetbe.

German Gref gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztert, akiről tudni vélték, hogy távozni kíván a kormányból, helyettese Elvira Nabiulina követi a poszton. Nabiulina gazdasági nézetei liberálisak, céljai közé tartozik a piac liberalizálása és a gazdaság hatékonyságának növelése – jellemezte az új minisztert az Interfax hírügynökségnek Jevgenyij Jasin volt gazdasági miniszter. A másik női miniszter Tatyjana Golikova, aki az egészségügyi tárca élén leszerepelt Mihail Zurabovot váltja a poszton.

A kormány átalakítása Mihail Fradkov miniszterelnök lemondása, és az orosz politikában eddig ismeretlen Viktor Zubkov váratlan kinevezése után következett be. Elemzők szerint a Putyinhoz közel álló Zubkov kinevezése az államfői posztért folytatott versenyben nem hozott akkora változást, mint arra korábban számítani lehetett.

Már a választásokra készülnek

Alekszej Makarin, a Politikai Technológiák Központjának helyettes vezetője a Vremja Novosztyej című lapnak úgy vélekedett: lesznek még változások a kormány struktúrájában, és alighanem személyi összetételében is, s mindezt a decemberi dumaválasztásokkal hozta összefüggésbe.

A leváltott Mihail Zurabov egészségügyi és népjóléti minisztert a választók, Vlagyimir Jakovlev regionális fejlesztési minisztert a regionális elitek részéről érte sok bírálat. Vagyis a választások előtti feladatok ezzel megoldódtak, de várhatóan az elnökválasztás előtt lesznek még személyi döntések – mondta a politológus.


Sok hűhó semmiért?

Vedomosztyi című lap ugyancsak kozmetikai jellegűeknek nevezte az átalakítást. A lap szerint azért maradt meg tisztségében a kabinet legtöbb tagja, hogy megőrizzék a végrehajtó hatalom működőképességét a feszült választási időszakban. A lap közölte a Levada Központ által a kormány átalakításáról készült felmérést, amelynek eredménye lényegében a következő: a kormány rossz, le kell váltani, de a következő sem lesz jobb.

A Kommerszant értetlenségének adott hangot, hogy a viszonylag jelentéktelen átalakításhoz miért volt szükséges ilyen titkolózás, s hosszú riportban számolt be arról, hogy mennyire nem tudott senki semmit. Miután kiderült, hogy Putyin elnök Moszkvába érkezett, a miniszterek ültek a dolgozószobáikban, és vártak, mígnem az utolsó pillanatban – feltehetőleg Putyin titkárságáról – értesítették őket, hogy fáradjanak a kormány épületébe.

Mindenkit bizonytalanságban tartani, ez Putyin elnök politikai stílusához tartozik – nyilatkozta a The Moscow Times című orosz napilapnak Dimitrij Orlov, a Politikai és Gazdasági Információs Ügynökség elemzője, hozzátéve, hogy a meglepetésszerzés az elnök jellemének egyik legfontosabb eleme.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.