Nagyvilág

Ismeretlent jelölt kormányfőnek Putyin

Az államfő Viktor Zubkovot, az állam gazdasági bűncselekmények nyomozását felügyelő szervezetének elnökét jelölte ki a távozó miniszterelnök utódjának. Zubkov ismeretlennek számít az orosz politikában.

Viktor Zubkov jelöléséről pénteken szavaz az orosz Duma. Vlagyimir Putyin orosz elnök felkérte a távozó miniszterelnököt, Fradkovot, hogy utódja beiktatásáig maradjon hivatalában – írja a BBC.


Az orosz kormányt 2004 márciusa óta vezető Fradkov azzal indokolta saját és kabinetje felmentésére irányuló kérését, hogy Oroszország jelentős politikai események elé néz, ő maga pedig teljes választási szabadságot kíván nyújtani az államfőnek, egyebek közt személyi kérdések megoldásához.


Putyin mindenkit meglepett, semmi sem szivárgott ki a bejelentés előtt, mely a 65 éves Zubkovra engedett volna következtetni – nyilatkozta a Financial Timesnak Szergej Markov politikai elemző, hozzátéve, hogy az új kormányfő megtartja a hatalmi erőegyensúlyt, és továbbra is nyitva hagyja a kérdést Putyin utódját illetően.


Zubkov lehet a harmadik esélyes


A következő miniszterelnöknek különösen nagy lehetősége lesz arra, hogy egy-egy jelölt mellé állva befolyásolja a Putyin utódlásáért folytatott harcot, egyelőre azonban még egyetlen politikai játékos sem jelezte hivatalosan, hogy indulni kíván a posztért, és maga az államfő sem nevezte még meg utódját – írja a BBC.

Az orosz médiában ugyanakkor találgatások jelentek meg arról, hogy a jelenlegi első miniszterelnök-helyettes, Szergej Ivanov, aki a 90-es években az orosz hírszerzésnél dolgozott és jó kapcsolatokat ápol az elnökkel, esélyes lehet a posztra. A politológusok szerint azonban ugyanilyen eséllyel a hasonló pozícióban lévő Dmitrij Medvegyevből is lehet államfő.


Közös múlt

Elemzők korábban arra számítottak, hogy új miniszterelnököt majd kettejük közül jelöl Putyin, és nagy valószínűséggel a választott követi majd őt az ország élén, Zubkov neve azonban eddig fel sem merült, mint lehetséges utód – írja a Fox News.

A most kormányfőnek jelölt gazdasági szakember ugyanakkor szintén közel áll Putyinhoz, akivel pályája kezdetén együtt dolgozott a szentpétervári városvezetésnél.


Zubkov kinevezése a Kreml-en belüli „klánok” közötti hatalmi harcra enged következtetni, melyet elsősorban az illető Nyugattal való kapcsolatai határoznak meg – fogalmazott Steven Eke, a térség szakértője a BBC-nek.

Zubkovhoz hasonlóan Borisz Jelcin volt orosz elnök távozásakor annak idején Vlagyimir Putyin szintén miniszterelnökként került ismeretlenül az orosz politikába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik