Nagyvilág

Ellenséges és felfuvalkodott Ausztria

„A legsilányabb szomszéd vagyunk… Ellenséges, felfuvalkodott és falánk” – írta Gyurcsány Ferenc egy kijelentésére reagálva a Profil című osztrák hetilap külpolitikai rovatvezetője.

A „Rossz szomszéd vagyunk” címmel megjelent elemzés apropóját Gyurcsány Ferencnek a Der Standard című liberális napilapban megjelent nyilatkozata adta, ahol a magyar kormányfő „túlzott magabiztosságot” vetett Ausztria szemére. A szerző, Georg Hoffman-Ostenhof, felsorolta a kétoldalú kapcsolatokat terhelő problémákat, kezdve a Rába-habzástól a határ mentén állomásoztatott osztrák katonai egységeken át az OMV–Mol-ügyig.

Merő osztrák önhittségnek nevezte azt a felfogást, hogy a viszony konfliktusmentes. Gyurcsány Ferenc interjúja ezt a múlt héten világossá is tette – írta. „Ha lehámozzuk a kötelező diplomáciai udvariasságot, akkor a túlzott magabiztosság azt jelenti: tűrhetetlen arrogancia és bántó magatartás, miközben az EU-hoz újonnan csatlakozott népek közül a magyarok azok, akiket az osztrákok a leghamarabb elfogadtak” – utal a szerző a közvélemény-kutatások eredményeire.

Szélesebb kitekintésbe helyezve mondanivalóját úgy vélekedett, hogy Ausztria viszonya az összes új EU-s szomszéd országgal csapnivaló, még ha más-más okból is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alpesi ország, amelynek lakossága pedig a legnagyobb hasznot húzta az unió kiterjesztéséből, élenjáró az újak elutasításában. „Ha lehetséges lenne, akár örökre elzárnánk a munkaerőpiacunkat az újakból érkezők elől, még a józan ész ellenére is” – jegyezte meg.

„Ki kell mondani: a legsilányabb szomszéd vagyunk… Ellenséges, felfuvalkodott és falánk” – írta a szerző, hozzátéve, hogy egyedül csak az osztrák gazdaság viselkedése tekinthető vigasztalónak, amennyiben fenntartás nélkül, az idő szavával lépést tartva élt a keleti nyitásból fakadó lehetőségekkel. A politikának és a közvéleménynek követni kellene a példát – mutatott rá a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik