Nagyvilág

Gyurcsány bírálta az osztrákokat

Gyurcsány Ferenc a Der Standard osztrák lapnak adott interjújában kritizálta a bécsi kormányt a schengeni rendszer kiterjesztésével kapcsolatos magatartása miatt és az OMV osztrák olaj-és gázipari céget a Mol megszerzésére tett kísérlete miatt. Dorgálta a Rábát szennyező osztrák bőrgyárat is - olvasható az APA osztrák hírügynökség jelentésében.

“Minden nemzetnek megvan a maga büszkesége, öntudata és megvannak az érdekei. Itt olyan dolgok jöttek össze, amelyek, őszintén szólva, mind a hármat sértik… Alapjában véve mindhárom konfliktus esetében ugyanarról van szó, hogy egy osztrák szereplő – legyen az a kormány Schengen esetében, egy bőrgyár a Rába esetében – megpróbálja előzetes megegyezés nélkül, egyoldalúan érvényesíteni az érdekeit” – idézett szerdán előre a csütörtöki lapszámban megjelenő interjúból az APA.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy kormánya nem kívánja, hogy a Mol az osztrák állam tulajdonába kerüljön. “Ez már nem gazdaságpolitikai kérdés, hanem nemzeti szuverenitás kérdése. Amikor magánbefektetők jelentek meg a MOL-nál, azt támogattuk, ám egy másik állam részvételét egy stratégiai vállalatban nagyon alaposan meg kell gondolni” – idézett az APA az interjúból.

A másik témára térve azt emelte ki a hírügynökség az interjúból, hogy ha Magyarország csatlakozik a schengeni rendszerhez, kizárt dolog, hogy csak másodrangú tagként csatlakozzék. “Egyetlen schengeni szabályrendszer van, azt kell alkalmazni… Hogyan magyarázzam (majd) meg, hogy noha a schengeni rendszer tagjai vagyunk, osztrák barátaink továbbra is ellenőriznek bennünket?” – idézte Gyurcsány Ferencet az APA. Kiemelte az interjúból, hogy a magyar kormányfő szerint az említett gondok semmiképp sem jelentik Ausztria és Magyarország régóta fennálló különleges kapcsolatainak végét.

A lapnak arra a kérdésére, hogy az úgynevezett hazugságbeszéde megosztja-e a magyar társadalmat, Gyurcsány Ferenc úgy felelt, hogy különbséget kell tenni a politikai elit megosztottsága és az ország megosztottsága között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik