Nagyvilág

Bin Laden hadat üzen Pakisztánnak?

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat feje hadat fog üzenni Pervez Musarraf pakisztáni tábornok-elnöknek és hadseregének egy újabb videoüzenetben, amely hamarosan felkerül a világhálóra – közölte csütörtökön egy iszlamista honlap.

Az al-Kaida és más terrorcsoportok által rendszeresen használt weboldal futó szalagcímben harangozza be bin Laden hadüzenetét, de nem pontosítja, hogy az mikor kerül fel az oldalra. A közlés része a szélsőséges iszlamista szervezet fokozódó propagandakampányának.


Zavahri is üzent


Szintén csütörtökön került fel a világhálóra Ajman az-Zavahrinak, a terrorhálózat második számú vezetőjének videoüzenete, amelyben azt állította, hogy az Egyesült Államok vereséget szenvedett Afganisztánban, Irakban és más frontokon. Előzőleg Bin Laden – három év szünet után – szeptember 7-én jelentkezett újra videofelvétellel, néhány nappal később pedig hangüzenetben méltatta az amerikai célpontok ellen hat éve, 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások végrehajtóit.


Pervez Musarraf pakisztáni elnök, aki az Egyesült Államok egyik fő szövetségese a terrorizmus ellen vívott háborúban, régóta az al-Kaida célkeresztjében van. Egyebek közt támogatta Washingtont a bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálib rezsim 2001-es megdöntésében. Az általa irányított pakisztáni hadsereg pedig az elmúlt két hónapban fokozta hadműveleteit az ország északnyugati törzsi területeit ellepő pakisztáni és külföldi iszlamista harcosok ellen.


Októberben választások


A belpolitikai és alkotmányos válság időszakát átélő Pakisztánban csütörtökön jelentették be, hogy október 6-ra kiírják az elnökválasztásokat, amelyen a kormányon lévő erők újabb ötéves időszakra meg akarják választatni Pervez Musarrafot, jóllehet a tábornok-elnök az utóbbi hónapokban egyre népszerűtlenebb. Újraválasztását a legfelsőbb bírósághoz beadott jogi kifogások is meghiúsíthatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik