Nagyvilág

Phenjan segíti Szíria nukleáris programját?

Az észak-koreai külügyminisztérium kedden cáfolta, hogy nukleáris segítséget nyújtana Szíriának, noha az ország területén nemrég izraeli repülőgépek nukleáris tevékenységre utaló célpontot találtak el.

A phenjani külügyi szóvivő “alaptalannak és megtévesztőnek” nevezte az amerikai média, mindenekelőtt a The New York Times állításait, mely szerint Észak-Korea segítséget nyújt Szíriának nukleáris programjában. A találgatások azt követően láttak napvilágot, hogy múlt héten izraeli repülőgépek behatoltak a szíriai légétérbe és eltaláltak egy ismeretlen célpontot – írja a BBC.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Phenjan már 2006 októberében kijelentette: soha nem fogja engedélyezni nukleáris anyag átadását más országoknak, és ehhez tartja magát.

Szíria korábban panaszt tett az ENSZ-ben, hogy területén izraeli repülőgépek járőröztek, Izrael azonban elutasította a vádakat. John Bolton, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete felvetette, hogy Szíria lehet, hogy Észak-Korea nukleáris programjával összefüggésbe hozható technológiákat rejteget.

Az izraeli repülőgép lehetséges, hogy fegyverraktárat, vagy a libanoni Hezbollah számára szállítandó fegyverlerakatot talált el – írja a BBC. Izrael már régóta azt állítja, hogy Damaszkusz nem tesz semmit a határán keresztül Iránból érkező fegyverszállítmányok elfogásának érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik