Nagyvilág

Félreállították bin Ladent?

Már nem Oszama bin Laden irányítja ténylegesen az al-Kaidát, hanem helyettese, Ajmán az-Zavahiri, aki Nagy-Britannia és Amerika elleni, összetett terrortámadások végrehajtására alkalmas szervezetté építette újjá a terrorhálózatot – írta a The Sunday Telegraph.

A legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lapnak hírszerzési források azt mondták: bin Laden már több mint két éve nem elnökölt az al-Kaida irányító tanácsának ülésein. Washingtoni hírszerzési források szerint a nyugati kémszervezetek vezetői az utóbbi időben kénytelen voltak „drámai mértékben” felülvizsgálni azt a nézetüket, hogy az al-Kaida forrásai teljesen kimerültek, és a hálózat ma már alig több, mint „egy vezérszurkoló a szélsőségesek táborában”.

A brit és az amerikai titkosszolgálatok most már úgy tartják, hogy ismét jelen van Pakisztán törvények által nem uralt törzsi területein egy olyan terrorsejthálózat, amelyet az al-Kaida központi parancsnoksága pénzel és ellenőriz. Zavahiri dolgát megkönnyítette az is, hogy 2006 márciusa óta, vagyis csaknem másfél éve az al-Kaida egyetlen jelentősebb vezetőjét sem sikerült elfogni – áll a The Sunday Teleghraph ismertetésében.

A lap által idézett egyik vezető amerikai terrorszakértő azt mondta: továbbra is Oszama bin Laden a „márkanév”, de az-Zavahiri a nagy stratéga, aki átvette az al-Kaida irányítását. Az ebben a hónapban nyilvánosságra került új videóüzenetek ellenére bin Laden már nem jelentős tényező a döntéshozatalban és a propaganda-hadjáratban – mondta az amerikai forrás.

A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) – a világ egyik legnagyobb hadászati-politikai kutatóműhelye – megállapította: az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek nem sikerült halálos csapást mérniük az al-Kaidára. A szervezet az egyre gyarapodó bizonyítékok szerint megőrizte képességét nagyszabású támadások kitervelésére és végrehajtására a nyugati világ ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik