Nagyvilág

Tisztogatás az orosz hadseregben?

Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltotta a haditengerészet főparancsnokát, mert a védelmi miniszter engedélye nélkül fogadott el augusztusban egy amerikai kitüntetést – jelentette pénteken a The Moscow Times című angol nyelvű, moszkvai napilap.

Vlagyimir Maszorin flottatengernagy már legalább a negyedik orosz tábornok, akit elbocsátottak az új miniszter, Anatolij Szergyukov kinevezése óta.

Bevett gyakorlat a védelmi minisztériumban, hogy engedélyt kell kérni külföldi kitüntetés elfogadására tette hozzá a lap, amelynek értesüléséhez a minisztérium és a Kreml szóvivője nem volt hajlandó megjegyzést fűzni, mondván, még nem látták az admirális fölmentéséről szóló rendeletet. A tárca szóvivője nem tulajdonított jelentőséget annak a sugalmazásnak, hogy az amerikai elismerésnek köze van a leváltáshoz, mert mint mondta más katonai vezetők is fogadtak el már hasonló kitüntetést.

Maszorin betöltötte a 60. életévét, amely esetben a tisztektől elvárják, hogy adják be beosztásukról való lemondásukat. Putyin 65 éves korukig meghosszabbíthatja szerződésüket, de Maszorin esetében nem tette.

A haditengerészet új főparancsnoka Vlagyimir Viszockij tengernagy lesz, aki eddig az Északi Flotta vezetője volt.

Putyin februárban nevezte ki a politikában addig ismeretlen szentpétervári adóhivatalnok Szergyukovot védelmi miniszterré Szergej Ivanov helyett, akiből első kormányfőhelyettes lett. Ivanov Putyinhoz hasonlóan KGB-ügynök volt, nagyon közel áll az államfőhöz, egyik lehetséges utódjaként is emlegetik.


A lap szerint az új védelmi miniszter azokat a katonai vezetőket váltja le sorozatban, akik hűek voltak Ivanovhoz. Szergyukov a veje Viktor Zubkovnak, akit Putyin szerdán csütörtökön miniszterelnöknek jelölt. A Kommerszant úgy véli, Jurij Balujevszkij vezérkari főnök lehet a következő távozó a hadseregből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik