Nagyvilág

Budapestről üzen Európának Sarkozy

Nicolas Sarkozy egész Európa számára fogalmaz majd meg üzenetet a magyar parlementből pénteken kezdődő budapesti látogatásán, melyre az unió jövőjével kapcsolatos sorsdöntő kérdések meghozatala előtt kerül sor.

Sarkozy látogatásával az európai nagypolitika újabb nagyágyúja érkezik hazánkba, – mondta Banai Károly, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója. A látogatással hazánk legfontosabb célja, hogy stratégiai szövetséget építsen ki a franciákkal, hiszen a méretkülönbségek és a földrajzi elhelyezkedés ellenére nagyon nagy a hasonlóság a két ország gondolkodásmódjában, főleg Európa ügyeiben. Sarkozy közép-európai látogatásának első állomása Budapest, a magyar parlamentben tartandó beszédével pedig egész Európa számára kíván üzenni a francia elnök.


Üzenet Európának

A látogatás különösen fontos, mert olyan időszakban történik, amikor Európa sorosdöntő kérdések előtt áll, ilyen a reformszerzősdés októberi várható aláírása, vagy a franciák által kezdeményezett Bölcsek Tanácsának felállítása, mely egy szűk körű társaság lenne az unión belül azzal a feladattal, hogy ajánlást tegyen az Európa jövőjét érintő kérdésekben.

A hétórás látogatás során a kormányzat erősíteni kívánja a gazdasági kapcsolatokat is, Franciaország jelenleg 400 vállalattal rendelkezik hazánkban, és a negyedik legfontosabb külkeresekedelmi partnerünk. A rendszerváltozás utáni mennyiségi felfutást most a kormányzat szeretné inkább a tudásalapú együttmőködési formák felé terelni, ilyen például a kutatás-fejlesztés területe.

Közös pontok

Banai kiemelte, hogy a hazánkban és Franciaországban zajló reformfolyamatnak nagyon sok közös eleme van, mindkét országban a versenyképesség javítását, a tudásalapú társadalmat szeretnék megvalósítani és szeretnék erősíteni a társadalom modernizálását. Európa legfejlettebb országainak is szüksége van a nyugdíjrendszer átalakítására, a köztisztviselők számának karcsúsítására, hogy megfeleljen a globalizáció kihívásaira.

A tárgyalások során szóba fognak jönni olyan, mindkét ország számára fontos kérdések, mint a Nyugat-Balkán helyzete, melynek rendezésével kapcsolatban a francia külügyminiszter komoly érdeklődést mutat. Habár Franciaország a BT állandó tagjaként próbálja az ENSZ keretei között megoldani Koszovó ügyét, végsősoron mindkét ország egy közös uniós álláspont kialakításában érdekelt, mivel Koszovó jövőjében az EU a későbbiekben is aktív szerepet kell, hogy vállaljon.


Pénteken zajlik Budapesten a Nabucco-konferencia is, ahol várhaóan bejelentik, hogy ki lesz az uniós gázvezetékről szóló együttműködés hatodik tagja, erre többek között a Gaz de France is eséllyel pályázik. Bár a Nabucco-konferencián a francia elnök nem vesz részt, a kétoldalú megbeszéléseken szó lesz az energia-, és klímabiztonsággal összefüggő együttműködés lehetőségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik