Nagyvilág

Ellenőrzik a koreai leszerelést

Megkezdték munkájukat kedden Észak-Koreában azok az amerikai, kínai és orosz szakemberek, akik öt napon át az észak-koreai atomlétesítmények felszámolásának módozatait tanulmányozzák a távol-keleti országban.

A szakértők látogatásuk tapasztalatai alapján ajánlásokat dolgoznak ki az észak-koreai atomprogram felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalások következő fordulójára.

Csu Hszü-huj (Zhu Xuhui) kínai, illetve Nyikolaj Arhangelszkij orosz szakember Pekingből repülőgépen utazott Phenjanba, s csatlakozott a Sung Kim vezette amerikai küldöttséghez, amely néhány órával korábban érkezett meg az észak-koreai fővárosba a két Korea közötti demarkációs vonalon keresztül.

A szakértők az észak-koreai atomprogram gerincét képező – júliusban leállított – jongbjoni atomlétesítményben zajló felszámolási munkálatokra összpontosítják figyelmüket. Észak-Korea az Egyesült Államok képviselőivel szeptember elején Genfben tartott egyeztetéseken beleegyezett, hogy az év végéig teljes mértékben nyilvánosságra hozza és felszámolja valamennyi nukleáris programját.

A részleteket az észak-koreai atomprogram felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalások következő fordulóján vitatják meg, amelyet a tervek szerint október közepén Pekingben tartanak. A most Phenjanba érkezett amerikai, kínai és orosz szakértők e megbeszélések résztvevői számára dolgoznak ki ajánlásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik