Nagyvilág

Magyar kommandósok mennek Afganisztánba

Jövőre magyar kommandósokat küldünk Afganisztánba, akik már nemcsak a békésebb északi tartományokban, hanem nemzeti kötöttség nélkül, a legveszélyesebb háborús övezetekben is bevethetők lesznek - írta a Magyar Nemzet.

A szolnoki különleges műveleti század 2008 októberétől teljesít majd szolgálatot Afganisztánban, három hónapos váltásokban. A sűrűbb alakulatcseréket az állandó magaskészültségből és az életveszélyes feladatokból adódó stressz indokolja. A honvédelmi miniszter és Liam Fox brit ellenzéki képviselő, a brit árnyékkormány hadügyminiszterének tárgyalásait követően Szekeres Imre a Magyar Nemzetnek elmondta: a magyar elitkatonák feltehetőleg az amerikai hadsereg egységeihez kapcsolódva felderítést és direkt akciókat hajtanak majd végre, amelyek során vállalniuk kell a fegyveres harcot is a terroristákkal.


Ez nem feltétlenül jelenti a katonai jelenlétünk növelését, hiszen a Baglánban szolgáló tartományi újjáépítési csoportunkba egyre több más nemzetiségű egység jelentkezik. Az így felszabaduló helyeket töltenénk be a különleges alakulatainkkal. Mivel azonban a tervek szerint magyar katonák irányítják majd a kabuli repülőteret is, 40-50 fős létszámbővítésre mindenképpen számítani lehet Afganisztánban – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik