Nagyvilág

Több pénz a”régi-új” az afganisztáni német stratégiára

A német kormány elfogadta szerdán "régi-új" afganisztáni stratégiáját, melyben több pénzt szán újjáépítésre, de nem ad katonákat Dél-Irakba.

Új elem, hogy az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyeznek a polgári újjáépítésre és annak erőteljesebb támogatására. Erre a célra 2008-ra a korábbinál nagyobb összeget – összesen mintegy 125 millió eurót – terveztek.

Változatlan a nemzetközi biztonsági erőben (ISAF) való német szerepvállalás melletti kitartás. Afganisztán nem válhat ismét a nemzetközi terrorizmus bástyájává.Németországnak létfontosságú érdeke, hogy elősegítse Afganisztán stabilizálását és konszolidálását – áll a dokumentumban.

A kormányülést követő sajtókonferencián Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a katonai támogatás idő előtti beszüntetése a közép-keleti ország lakosságát ismét a polgárháború és az elmaradottság állapotába taszítaná vissza. Ehhez hasonlóan fontosnak nevezte Afganisztán újjáépítését, mert fejlődés nélkül a biztonság is elképzelhetetlen. Az újjáépítési támogatásnak a Kabultól távol eső, legszegényebb részekbe is el kell jutnia – mondta Steinmeier.

Franz Josef Jung védelmi miniszter kizárta, hogy Németország katonákat küldjön Afganisztán déli részébe, mivel a német parlament határozata alapján csakis északon teljesíthetnek szolgálatot. . A Bundeswehr több mint háromezer fős kontingenssel van jellen. Jung elképzelhetőnek nevezte a fokozottabb német részvételt az afganisztáni biztonsági erők kiképzésében.

A Bundestag (német parlament)várhatóan a közeli hetekben dönt a német kontingens mandátumának meghosszabbításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik